Cestovanie

Slováci potrebujú negatívny test na koronavírus do ďalšej krajiny

Negatívny test sa od 28. augusta týka aj všetkých cestujúcich vrátane slovenských občanov prichádzajúcich z Rakúska.

Ilustračný obrázok k článku Slováci potrebujú negatívny test na koronavírus do ďalšej krajiny
Zdroj: TASR/AP

Od 5. septembra musia mať Slováci prichádzajúci na Cyprus pred vstupom na palubu lietadla negatívny test na COVID-19, vydaný najneskôr 72 hodín pred odletom.

Odlet z Maďarska nie je možný

Pred odletom sa všetci turisti musia tiež zaregistrovať, vyplniť dotazník a podpísať série vyhlásení na stránke cyprusflightpas­s.gov.cy, cez ktorú im vystavia takzvaný flightpass. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) o tom informuje na webovej stránke.

Negatívny test sa od 28. augusta týka aj všetkých cestujúcich vrátane slovenských občanov prichádzajúcich z Rakúska. Rezort tiež pripomína, že odlet z Maďarska nie je možný.

Povolený je však tranzit slovenským občanom vracajúcim sa cez letisko v Budapešti späť na Slovensko.

„Odporúčame však občanom Slovenskej republiky preveriť u leteckých spoločností, či im bude umožnený nástup na palubu lietadla,“ dodalo ministerstvo.

Pokuta 300 eur

Registračný formulár má podľa MZVEZ za cieľ pomôcť sledovaniu všetkých kontaktov v prípade pozitívneho nálezu a ich následnému testovaniu.

„Nevyplnenie a nezaslanie tohto formulára elektronickou formou má za následok pokutu 300 eur a možné odmietnutie vstupu na územie Cypru, v lepšom prípade uhradenie pokuty plus 60 eur za COVID-19 test,“ upozorňuje.

Ako ďalej priblížilo ministerstvo, na správne spustenie online formulárov si cestujúci musia vytvoriť účet, pridať svoje osobné údaje, podrobnosti letu, uviesť dôvod svojej cesty, kde sa budú zdržiavať, kontaktné údaje v prípade núdze a urobiť právne vyhlásenie.

Po prílete na Cyprus môže byť ktokoľvek z cestujúcich starší ako 12 rokov náhodne a zdarma testovaný na COVID-19 priamo na letisku.

Laboratórne testy prichádzajúcich na Cyprus musia obsahovať dátum odberu vzoriek, meno testovaného, výsledok testu a musí ísť o molekulárny test RT-PCR.

V prípade návratu z Cypru na letisko Schwechat v Rakúsku a následný tranzit na územie Slovenskej republiky nie je potrebné dať si robiť test na COVID-19. Povinnosťou je mať iba vyplnené a vytlačené tlačivo o tranzite.

Viac o ďalších cestovateľských aktualitách sa dočítate v rubrike CESTOVANIE.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM