Rôzne

Slováci sa zadlžujú stále viac: Na získanie úveru musia mať väčšie úspory

Slovenské domácnosti sa v bankách zadlžujú čoraz viac. Objem úverov na bývanie ku koncu mája tohto roka dosiahol 23,1 miliardy eur.

Ilustračný obrázok k článku Slováci sa zadlžujú stále viac: Na získanie úveru musia mať väčšie úspory
Zdroj: Bigstockphoto.com

Medziročne sa objem úverov zvýšil o takmer tri miliardy eur, medzimesačne vzrástol objem úverov o 269,4 milióna eur. Vyplýva to z najnovších štatistík Národnej banky Slovenska (NBS). Sťažiť požičiavanie v bankách niektorým skupinám klientov by však mohlo zvýšenie finančnej rezervy, na ktorú musia banky prihliadať.

Istá časť príjmu ako rezerva

Po znížení príjmu o splátku poskytovaného úveru, životné minimum a splátky existujúcich úverov by mala klientovi zostať istá časť príjmu ako rezerva pre nepredvídané skutočnosti. Rezerva sa postupne zvyšuje, aktuálne od 1. júla tohto roka vzrástla z 5 % na 10 % a od 1. júla 2018 má byť na úrovni 20 % príjmu zníženého o životné minimum.

Odborníci predpokladajú, že niektorým skupinám klientov sa tak ešte sťaží prístup k prostriedkom na financovanie bývania. „Desaťpercentná rezerva zasiahne hraničné prípady klientov. Ide o nízkopríjmových žiadateľov či o ľudí, ktorí sú preúverovaní. Tým, že majú nízku bonitu, tak budú banky menej náchylné im dávať 80-% hypotéky,“ skonštatoval odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. Podľa neho sa 80-% úvery stávajú pre niektorých klientov takpovediac luxusnejším tovarom.

Sú nútení hľadať iné zdroje

Podľa Petra Hechtbergera z projektu Financie ľudskou rečou má toto opatrenie NBS opodstatnenie. „NBS zjavne očakáva v budúcnosti nárast úrokových sadzieb a pokiaľ bude mať klient v príjmoch dostatočnú finančnú rezervu, tak by sa nemal dostať do situácie, že nebude mať na splácanie vyššej splátky v čase, keby sa úrokové sadzby zvýšili,“ konštatuje.

Zároveň upozornil na to, že pre skupinu klientov, ktorí žijú ľudovo povedané „na doraz“, bolo už doteraz veľmi komplikované získať 100-% financovanie bývania a postupným zvyšovaním tohto finančného vankúša sa pre nich situácia komplikuje ešte viac. „Keďže banky okrem zvyšovania tohto vankúša aj postupne znižujú LTV, teda pomer výšky hypotéky ku hodnote zakladanej nehnuteľnosti, tak sa stále zväčšuje skupina klientov, ktorá je nútená hľadať iné zdroje na dofinancovanie do 100 % hodnoty nehnuteľnosti,“ priblížil Hechtberger. Riešením pre ľudí sú stále medziúvery od stavebných sporiteľní alebo spotrebné úvery.

„Možnosti na dofinancovanie tu teda sú, ale sú pre klienta výrazne drahšie, ako keby mal vlastné zdroje. Ľuďom odporúčam s dostatočným predstihom začať tvoriť finančnú rezervu, aby nemuseli používať drahé produkty na dofinancovanie a tiež, aby im vôbec vyšli príjmy, keď bude finančný vankúš na úrovni 20 %,“ doplnil Hechtberger.

Počet úverov na bývanie stále rastie

Úvery na bývanie pritom na Slovensku zaznamenávajú kontinuálny rast. Vlani v máji prvýkrát presiahol objem poskytnutých úverov na nehnuteľnosti 20,1 miliardy eur. Odvtedy sa toto číslo zvyšuje. V máji tohto roka väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých objem vzrástol na 15,04 miliardy eur. Za nimi nasledovali hypotekárne úvery, ktoré banky poskytli v celkovom objeme 5,8 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia vzrástli na 2,2 miliardy eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM