Rôzne

Slováci v PRIESKUME: Ľudia vidia okolo seba stále viac korupcie

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu vidí polovica Slovákov vo svojom okolí viac korupcie.

Ilustračný obrázok k článku Slováci v PRIESKUME: Ľudia vidia okolo seba stále viac korupcie
Zdroj: pixabay

Podľa polovice obyvateľov Slovenska miera korupcie v krajine za posledných päť rokov narástla, iba každý desiaty vidí jej pokles. No v porovnaní so situáciou pred rokom mierne stúpol podiel ľudí, ktorí veria, že väčšina ľudí na Slovensku by korupciu oznámila. Ukázal to prieskum agentúry Focus pre Nadáciu Zastavme korupciu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra. TASR o tom informovala komunikačná manažérka Nadácie Zastavme korupciu Lucia Pazičová.

Polovica opýtaných vidí zhoršenie

Miera korupcie na Slovensku za posledných päť rokov stúpla podľa takmer polovice opýtaných (49 percent), podľa každého piateho respondenta (21 percent) to bol výrazný nárast. Viac ako tretina (36 percent) respondentov odpovedala, že miera korupcie za toto obdobie ostala približne na rovnakej úrovni, iba podľa 12 percent opýtaných miera korupcie v krajine klesla.

Hoci pokles korupcie za posledné roky vidíme okolo seba skôr výnimočne, oproti minulému roku mierne stúplo presvedčenie, že väčšina ľudí na Slovensku by korupciu nahlásila. Z prieskumu vyplýva, že 45 percent opýtaných súhlasilo s tvrdením: „Väčšina ľudí na Slovensku by oznámila páchanie korupčnej trestnej činnosti, ak by im bola zaručená primeraná ochrana“.

Úplatok je neprípustný

„Parlament nedávno ústavnou väčšinou schválil v prvom čítaní novelu, ktorou vzniká nový úrad na ochranu oznamovateľov korupcie a posilní sa aj ich postavenie. Ak sa podarí úrad úspešne naštartovať, môže to byť signál pre verejnosť, že ich podnety budú brané vážne,“ povedala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Úsilie polície pri odhaľovaní korupcie hodnotia ako nedostatočné takmer tri štvrtiny opýtaných (74 percent).

V porovnaní so situáciou pred rokom mierne klesol podiel ľudí, pre ktorých je toto úsilie “rozhodne nedostatočné”. Kým v novembri 2017 takto odpovedalo 31 percent, v novembri 2018 túto možnosť zvolilo 25 percent opýtaných.

Pri možnom neetickom správaní na úradoch Slováci rozlišujú, či by dávali peniaze, protislužbu alebo vecný dar. Podľa veľkej väčšiny respondentov (86 percent) nie je za žiadnych okolností prípustné dať peniaze pri vybavovaní úradných záležitostí. No poskytnutie protislužby úradníkovi je neprípustné pre 60 percent a odovzdanie vecného daru pre 56 percent opýtaných.

Korupcia je zároveň pre obyvateľov Slovenska druhým najpálčivejším problémom, hneď za nízkou životnou úrovňou. Korupciu označili medzi top troma problémami krajiny štyria z desiatich opýtaných, pre pätinu (20 percent) je to najzávažnejší problém. Tesne nasleduje zlý stav v zdravotníctve.

Dáta pre Nadáciu Zastavme korupciu zbierala agentúra Focus medzi 7. a 14. novembrom, na otázky odpovedalo v osobných rozhovoroch 1012 respondentov.

Foto: ilustračnéb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM