MI Zo zahraničia

Slováci zaočkovaní v Británii majú veľký problém! Stali sa obeťou byrokracie

Skutočne nepríjemnú situáciu riešia milióny Britov, ktorých zaočkovali vakcínou AstraZeneca vyrobenou v Indii. EÚ ju totiž automaticky neuznáva.

Ilustračný obrázok k článku Slováci zaočkovaní v Británii majú veľký problém! Stali sa obeťou byrokracie
Zdroj: TASR/AP

Zdá sa, že nie je vakcína ako vakcína. Minimálne vo svete pravidiel, ktorými sa momentálne riadi európsky Covid pas.

Keďže pre potreby voľného cestovania cez hranice uznáva len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA), milióny Britov zaočkovaných indickou AstrouZenecou majú smolu. A spolu s nimi aj nemálo Slovákov.

Chýba registrácia

Očkovacia látka od firmy AstraZeneca vyrobená v Indii sa oficiálne volá Covishield. Je to úplne rovnaká vakcína ako AstraZeneca používaná v Európe. Výrobca je však iný a preto mal povinnosť požiadať EMA o registráciu, čo neurobil. Teraz to má následky.

„Britskí turisti, ktorí chceli dovolenkovať v Európe, čelia teraz extra prekážkam. Ak sú očkovaní Covishieldom, nevyhnú sa automaticky karanténe,“ píše britský portál The Guardian.

V praxi to znamená, že európske krajiny na nich môžu pozerať ako na neočkovaných ľudí a vyžadovať od nich povinnú karanténu po príchode na ich územie. Takéto pravidlo aplikuje aj Slovensko.

Niektoré európske krajiny sa jednostranne rozhodli, že budú Covishield uznávať ako plnohodnotnú vakcínu. Majú na to právo a rovnako to niektoré robia aj pri Sputniku V. Nie každá krajina sa však takto rozhodla a preto majú britskí turisti zúžený výber krajín, kam sa v lete môžu vybrať.

Viac o téme očkovania

Aj Slováci

V Británii stále žijú tisíce Slovákov a mnohí z nich sa nechali zaočkovať práve indickou vakcínou. Aj oni teraz majú problém vycestovať kam chcú. Najhoršie je, že Covishield neuznáva ani Slovensko.

„Aj my máme tú smolu, že sme sa s manželom nechali v Londýne zaočkovať Covishieldom. Ak chceme prísť na Slovensko, musíme mať PCR test a po príchode nás čaká povinná karanténa, akoby sme očkovaní ani neboli,“ uvádza pre Dnes24 Beáta, ktorá žije vo Veľkej Británii už 12 rokov.

Britská vláda svojim občanom už dlhodobo sľubuje, že problém sa čoskoro vyrieši. Londýn intenzívne rokuje s európskymi orgánmi, ale výsledok stále neprichádza. Problém by pritom mal byť len formalitou.

„Ľudia nemusia mať obavu z indickej AstryZenecy. Celá táto záležitosť je len administratívna prekážka,“ cituje The Guardian profesora Adama Finna z britskej komisie pre očkovanie a imunizáciu. Kedy sa však túto byrokratickú prekážku podarí odstrániť, zostáva nejasné.

Vývoj pandémie na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM