Zo Slovenska

Slováci zatajujú, z ktorej krajiny prichádzajú! Hrozí nám na jeseň ďalší LOCKDOWN?

Minister zdravotníctva vyzýva k zodpovednosti. Čo musíme urobiť, aby sme sa vyhli tretej vlne?

Ilustračný obrázok k článku Slováci zatajujú, z ktorej krajiny prichádzajú! Hrozí nám na jeseň ďalší LOCKDOWN?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ak sa ľudia počas leta nebudú správať zodpovedne, nie je vylúčené, že krajinu na jeseň bude čakať lockdown. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Krajina zatiaľ podľa ministra nemá potvrdené prípady delta variantu nového koronavírusu. „Ale je to otázka času, kedy sa tento variant u nás objaví,“ skonštatoval Lengvarský. Uistil však, že úrady sa snažia zachytiť všetkých, ktorí sa vracajú z rizikových krajín.

„Problém je ale v tom, že ľudia vracajúci sa z iných krajín ako zelených, sa neprihlasujú, alebo klamú, odkiaľ prišli. Nezavlečenie delta variantu v mnohom zavisí aj od zodpovednosti každého,“ dodal minister.

Čo bude na jeseň?

Minister pripomenul, že už teraz sa robia opatrenia, aby sa prípadná tretia vlna pandémie čo najviac eliminovala. „Prísnejšie sa kontrolujú hranice, monitorujú sa spodné vody, posilňuje sa trasovanie kontaktov či sekvenovanie vzoriek,“ vymenoval Lengvarský.

Minister ale nevylúčil, že v prípade nezodpovedného správania sa ľudí bude krajinu na jeseň čakať lockdown. Vyzval preto ľudí, aby cestovali len do bezpečných krajín, nechali sa zaočkovať, dodržiavali základné hygienické opatrenia a v prípade potreby aj domácu karanténu.

Povinné očkovanie?

Minister tiež uistil, že rezort robí všetko preto, aby sa zaočkovanosť proti novému koronavírusu zvýšila. V súčasnosti je zaočkovaných 35 percent populácie. „Snažíme sa dostať vakcínu k ľuďom, očkujú výjazdové očkovacie tímy, očkuje sa vo firmách a od 1. júla sa začne s očkovaním u všeobecných lekárov,“ spresnil Lengvarský. Opäť pripustil, že ďalšou formou motivácie by mohlo byť finančné odmeňovanie. O tejto možnosti však musí podľa jeho slov rozhodnúť vláda.

Ústredný krízový štáb by sa mal v pondelok (21. 6.) zaoberať otázkami povinného očkovania či zavádzaním e-karantény. Povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníkov, policajtov, hasičov, vojakov, pracovníkov domovov sociálnych služieb či seniorov nad 60 rokov. „Povinné očkovanie je zatiaľ len taký nástrel, ktorý musí posúdiť rezort spravodlivosti,“ poukázal Lengvarský.

Minister v relácii tiež spresnil, čo sa bude diať so zvyšnými dávkami ruskej vakcíny Sputnik V. „Zvyšné dávky buď predáme alebo darujeme. O vakcíny prejavili záujem krajiny na Balkáne,“ dodal Lengvarský.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM