ELA Cestovanie

Návrat z dovolenky? Hrozí nám sprísnenie opatrení na hraniciach i „sledovanie“ cez mobily

Ako bude vyzerať leto Slovákov? Štát sa obáva, aby sme po dovolenkách na jeseň neboli opäť zasiahnutou vlnou pandémie. Nie je vylúčené, že budeme pri návrate zo zahraničia pod dohľadom.

Ilustračný obrázok k článku Návrat z dovolenky? Hrozí nám sprísnenie opatrení na hraniciach i „sledovanie“ cez mobily
Zdroj: TASR/František Iván

Musíme robiť všetko preto, aby pri návrate zo zahraničia občania neobchádzali pravidlá. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus to uviedol pred štvrtkovým zasadnutím ústredného krízového štábu.

Témou rokovania má byť práve režim na hraniciach, a to najmä v súvislosti so šírením delta variantu nového koronavírusu v Európe.

Budú nás kontrolovať cez mobily?

Cestou, ako zabrániť porušovaniu pravidiel, môže byť podľa Klusa spolupráca so susednými krajinami pri kontrole slovenských občanov, využitie dát od mobilných operátorov, ale aj pravidelnejšia kontrola na našich hraniciach.

Delta variant označil štátny tajomník za seriózny problém pre celú Európu. Hrá sa podľa neho o čas, aby sme sa zaočkovali čo najviac.

„Napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú počas leta bezpečné, nemusí to tak byť. Ospravedlňujem sa tým občanom, ktorí si mysleli, že zelená krajina bude zelenou navždy, môže sa to zmeniť zo dňa na deň. Vystríhame všetkých, ktorí dnes cestujú mimo SR, že sa môžu vrátiť do úplne iných podmienok, z akých odchádzali,“ upozornil Klus.

Sprísnenie opatrení na hraniciach

Podobného názoru je aj minister Milan Krajniak, ktorý hovorí o potrebe sprísnenia opatrení na hraniciach. „Aby sme vedeli, že sa na Slovensko mohol dostať delta variant vírusu a aby sme mohli prijať opatrenia,“ povedal pred rokovaním Ústredného krízového štábu.

„Som za to, že by sme mali sprísniť monitoring na hraniciach alebo upraviť opatrenia tak, aby sme vedeli, ak sa indický variant vírusu preniesol na Slovensko, a prijali opatrenia,“ skonštatoval Krajniak.

Poukázal na to, že indický variant sa viac šíri v Portugalsku a pred dvoma dňami sa pár kilometrov od Slovenska konal futbalový zápas, kde bolo niekoľko tisíc portugalských fanúšikov.

„Možno by bolo dobré urobiť skríningové opatrenia, aby sme zistili, ako je indický variant prítomný na Slovensku,“ podotkol. Minister predpokladá, že rezort zdravotníctva bude mať nejaké návrhy.

Povinná karanténa

Infektológ Vladimír Krčméry pripustil možné zavedenie povinnej štátnej karantény pri návrate z niektorých krajín. Pred štvrtkovým zasadnutím ústredného krízového štábu zdôraznil, že treba za každú cenu zabrániť zavlečeniu nových variantov vírusu na Slovensko. Poznamenal, že očkovacie látky nemusia byť pri subtypoch vírusu stopercentne funkčné.

Krčméry hovorí, že počas leta nebude problém vycestovať. Otázny však môže byť vzhľadom na meniacu sa situáciu v jednotlivých krajinách návrat naspäť.

„Buď dovolenkujte na Slovensku a podporte miestny cestovný ruch, alebo dovolenkujte tam, odkiaľ sa viete hneď vrátiť autom,“ radí.

Ilustračné foto, TASR

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM