Zo zahraničia

Slovákov chytila nákupná horúčka: Pre LACNÉ palivo v Poľsku riskujú vlastný ŽIVOT

Zamestnanci poľskej inšpekcie už začali na hraničných priechodoch slovenských vodičov kontrolovať a varovať ich, aby nerobili takúto nebezpečnú činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Slovákov chytila nákupná horúčka: Pre LACNÉ palivo v Poľsku riskujú vlastný ŽIVOT
4
Galéria

Poľsko zavádza na poľsko-slovenských hraniciach kontroly množstva prevážaných pohonných hmôt. Dopravná polícia bude kontrolovať vozidlá vracajúce sa z Poľska na Slovensko. Upozorňuje na to slovenské veľvyslanectvo vo Varšave.

Pozor na množstvo!

„Cez hranice je možné v zmysle predpisov prepraviť plnú nádrž a maximálne štyri 60-litrové kanistre určené na prepravu paliva,“ priblížilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na webe.

V prípade dovozu množstva benzínu alebo nafty väčšieho ako 10 litrov vzniká vodičovi povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť spotrebnú daň.

„Ak fyzická osoba na vlastné účely prepraví na naše územie minerálny olej, ktorým sú pohonné látky v inej než bežnej nádrži dopravného prostriedku alebo v prenosnej nádrži väčšej ako desať litrov, je povinná na Slovensku zaplatiť spotrebnú daň,“ pripomína portál tvnoviny.sk.

Ak si túto povinnosť nesplníte, hrozí vám pokuta od 30 do 16-tisíc eur.

Nákupná horúčka

Po tom, ako Poľsko od začiatku februára dočasne znížilo DPH na pohonné látky z 23 percent na osem, zachvátila mnoho slovenských vodičov z pohraničia nákupná horúčka. Napísal to v utorok spravodajský server Novinky.cz, on-line magazín českého denníka Právo.

Upozornil však, že na prepravu benzínu či nafty využívajú slovenskí občania nielen nádrže a kanistre, ale aj veľké plastové nádoby, ktoré sú na prepravu palív nevhodné.

„To, čo robia niektorí nezodpovední slovenskí vodiči, je nielen nezákonné – pretože okrem plnej nádrže majú právo v kanistroch navyše prevážať maximálne 60 litrov benzínu či nafty –, ale hlavne mimoriadne nebezpečné,“ varovala Anna Grzesiaková z krakovskej Inšpekcie cestnej dopravy, ktorú citoval český portál.

Nebezpečná jazda

„Plná tisíclitrová plastová nádrž, určená pôvodne na vodu, môže pri preprave (pohonných látok) na prívesnom vozíku či v interiéri vozidla vybuchnúť a spôsobiť nielen nepredstaviteľné materiálne škody, ale aj ohroziť životy ľudí. Ak by došlo k dopravnej nehode, hrozí explózia s tragickými následkami,“ spresnila inšpektorka riziko prevážania nadmerného množstva pohonných látok v plastových nádobách.

Zamestnanci poľskej inšpekcie už začali na hraničných priechodoch slovenských vodičov kontrolovať a varovať ich, aby nerobili takúto nebezpečnú činnosť.

Rady na pumpách

Denník Právo pripomína, že záujem Slovákov o pohonné látky z Poľska je taký veľký, že na benzínových pumpách v Zakopanom, Nowom Targu či v Jablonke už niekoľkokrát došli zásoby paliva a museli ich na niekoľko hodín zavrieť.

Za lacnými palivami do Poľska podľa českého denníka jazdia nielen Slováci, ale aj mnohí Česi a Nemci. Dlhé rady áut sa preto tvoria aj na pumpách na západe Poľska.

Prečítajte si aj

Lacné palivo v Poľsku
4
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM