Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slovákov ŠOKOVALA nečakaná správa: Projekt HAKA definitívne KONČÍ!

Projekt HAKA, ktorý pomáhal Slovákom pátrať (nielen) po ukradnutých autách, po rokoch fungovania skončí. Čo sa stalo?

Ilustračný obrázok k článku Slovákov ŠOKOVALA nečakaná správa: Projekt HAKA definitívne KONČÍ!
Zdroj: Facebook.com/HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov

Facebooková skupina HAKA-Hľadá sa auto krádeže automobilov má takmer 300-tisíc členov. Za roky fungovania sa HAKA podarilo nájsť 400 ukradnutých vozidiel. Pod iniciatívu spadalo viacero ďalších projektov. Bolo to napríklad pátranie po stratených osobách, bicykloch a boj proti podvodníkom.

Projekt HAKA funguje sedem rokov.

Aktuálne jeho správca Štefan Farkaš oznámil nečakané správy, HAKA končí!

Nepoberali dotácie

Farkaš tak spravil priamo prostredníctvom príspevku v skupine. Vysvetlil, že iniciatíva fungovala zadarmo, nepoberala dve percentá ani štátne dotácie. „Nebolo na čom nahrabať a ani zarobiť,“ reagoval tak na neprajníkov, ktorí pod oznámením začali špekulovať o dôvodoch ukončenia činnosti.

Náročná práca

„Pátranie po osobách som zrušil cca pred rokom. Stotisícovú skupinu som odovzdal zadarmo organizácii, ktorá v našej činnosti pokračuje namiesto nás. Skupinu na odhaľovanie podvodníkov som zrušil dnes. V tejto práci by nikto nepokračoval. Keby áno, chcel by som vidieť blázna, ktorý by kvôli pomoci iným chodil na políciu, aby vysvetľoval všetko, za čo podvodníci podávajú trestné oznámenia, alebo kto by riskoval svoj život alebo majetok. Táto skupina je dosť nebezpečná pre bežného občana, ktorý by takto chcel ľuďom pomáhať. Toto riskovať nebudem,“ vysvetľuje Štefan Farkaš.

Skupina o ukradnutých bicykloch a autách bude fungovať do konca roka.

Projekt neodovzdá

„Za dobu, čo tu pre vás sme, sa nám podaril kus obrovskej roboty. Pomohli sme nie stovkám ľudí, ale tisícom. Neodvažujem sa nikomu skupinu podarovať. Nie je to sranda pokračovať v tejto robote. Verte, že je to o držku. Ako právne, tak aj psychicky,“ dodáva.

Farkaš pripomína, že HAKA chcela vždy ľuďom pomáhať bezplatne: „To sme aj urobili. Prosím, nechcite odo mňa, aby som projekt len tak niekomu odovzdal a niekto si urobil z toho dojnú kravu.“

Idú žiť normálny život

„Odmakali sme si to tu a poďakujeme si a ideme žiť normálne životy. Potrebujem sa postarať teraz v prvom rade o seba a moju rodinu. Roman má tiež chorú dcéru a tiež musí lietať okolo rodiny. HAKA funguje do konca roka, teda posledné dve hlavné skupiny,“ dodáva.

„Píšem to ešte raz. Báť sa nemusíte. To, že HAKA končí, nie je koniec sveta. Možno niečo podobné niekto ešte založí, a keď nie, je tu polícia a prokuratúra. HAKA vždy iba pomáhala. Nenahrádzame všetky tieto štátne zložky. Mám vás rád a prosím, odpustite, že už nemáme možnosť časovú ani rodinnú pokračovať,“ uzavrel Farkaš.

Dobrou správou je aspoň to, že mobilná aplikácia bude pokračovať aj naďalej. Ľuďom tak ostane možnosť kontrolovať a nahlasovať autá polícii aj po ukončení projektu HAKA.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM