Webnoviny - Svet

Slovenky prehrali aj s Čínou a skončili posledné

WEBNOVINY.SK

Petra Pravlíková (vpravo) Foto: AP Photo/Gene J. PuskarVANCOUVER 23. februára (WEBNOVINY) – Slovenské hokejové reprezentantky prehrali vo svojom pondelňajšom záverečnom vystúpení na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri s Čínou 1:3 a obsadili konečné 8. miesto. Slovenky, ktoré sa predstavili premiérovo pod olympijskými kruhmi aj medzi svetovou elitou vôbec, nedokázali zvíťaziť vo Vancouveri ani v jednom dueli. Zverenky trénera Miroslava Karafiáta predviedli viacero sympatických výkonov, doplatili však na úlohu učiaceho sa benjamínka a na to, že nedokázali v zápase udržať koncentráciu počas celých 60 minút. Už na štvrtých zimných olympijských hrách v rade sa tak stalo, že nováčik v ženskom hokejovom turnaji napokon uzatváral konečné poradie.

Slovenky boli v stretnutí s Čínou v prvej tretine lepším tímom, skóre otvorila v 11. min Petra Pravlíková. V ďalších dvoch tretinách však už dominoval ázijský protivník, v drese ktorého sa dvoma gólmi prezentovala kapitánka Wang Li-nuo a jeden presný zásah pridala Sun Žuej.

Hokej – ženy – zápas o konečné 7. miesto:
Čína – Slovensko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly: 38. Wang Li-nuo (Ju Paj-wej), 46. Sun Žuej (Čang Šuang, Ťin Feng-ling), 52. Wang Li-nuo (Čang Pen) – 11. Pravlíková (Jurčová, Veličková).
Vylúčené: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 32:21, rozhodovali: Tottmanová (V. Brit.) – Hishmenová (USA), Majapurová (Fín.), 3500 divákov
Zostavy:
Čína: Ši Jao – Ju Paj-wej, Ťiang Na, Čchi Süe-tching, Čang Šuang, Lou Ju-e, Tchan An-čchi, Liou Či-sin – Ma Žu-i, Wang Li-nuo, Čang Pen – Sun Žuej, Ťin Feng-ling, Tchang Liang – Cchuej Šan-šan, Kao Fu-ťin, Chuang Chaj-ťing – Chuo Cchuej, Čang Meng-jing
Slovensko: Tomčíková – Karafiátová, Babiaková, Brémová, Országhová – Jurčová, Pravlíková, Veličková – Čupková, Babonyová, Džurňáková – Čulíková, Herichová, Gápová

Slovenkám vyšiel vstup do ich záverečného duelu vo Vancouveri. Už v 3. min mali veľkú šancu, v priebehu niekoľkých sekúnd však postupne neuspeli Babiaková, Pravlíková a ani Veličková. V 8. min pekne postupovala na bránku súperiek Gápová, jej strelecký pokus bol zblokovaný. Aktívne korčuľovanie a snaha hokejistiek SR slávili úspech v 11. min – Jurčová pekne našla Pravlíkovú, ktorá z prvej poslala puk do ľavého horného rohu čínskej bránky – 1:0. Už o minútu mohla zvýšiť Čulíková, gólmanka Ši Jao však bola pozorná a nenachytala ju ani Veličková v 16. min spoza bránky. V slovenskej obrannej tretine bolo v prvom dejstve minimum vzruchu, všetky nebezpečnejšie situácie zverenky trénera Karafiáta vyriešili.

V druhej tretine sa obraz hry zmenil. Prevahu začali mať Číňanky a dostávali sa aj do šancí. V 21. min netrafila priestor troch žrdí Čchi Süe-tching, v 25. min ohrozila Tomčíkovú počas presilovej hry kapitánka Wang Li-nuo. Aj v ďalšom priebehu držala Slovenky nad vodou najmä brankárka Tomčíková, ktorá sa vyznamenala v 28. min proti bekhendovému zakončeniu Ťin Feng-ling a o päť minút neskôr zvládla aj strelu Tchang Liang spomedzi kruhov. Slovenské hráčky sa v týchto okamihov zväčša len bránili a napokon tlak súperiek neustáli. V 38. min si do ideálneho streleckého priestoru nakorčuľovala Wang Li-nuo, cez nedôsledne brániacu Babiakovú vystrelila a puk si našiel cestu do siete – 1:1.

Číňanky pokračovali aj v tretej dvadsaťminútovke v nastúpenom trende. V pozore musela byť stále najmä Tomčíková, ktorá v 43. min zneškodnila pokus Kao Fu-ťin. O minútu na to zastavil jej pravý betón aj šikovnú strelu Sun-Žuej. Svoju šikovnosť predviedla v 46. min Sun Žuej, ktorá sa za bránkou zbavila Karafiátovej, nakorčuľovala si pred Tomčíkovú a „zavesila“ pod brvno – 1:2. Slovenky sa potom zdravo nahnevali a pokúsili sa s nepriaznivým stavom niečo urobiť. V 48. min chcela zakončiť Veličková, v hre štyroch proti štyrom sa k strele v dobrej pozícii nedostala Čupková. V 52. min pekne potiahla puk Herichová, Ši Jao sa však nenechala prekvapiť. Naopak, udrelo na opačnej strane, keď prihrávku Čang Pen umne tečovala do bránky Wang Li-nuo – 1:3. Od väčšieho gólového prídelu uchránila v ďalšom priebehu slovenský tím Tomčíková. Hráčky SR síce ešte niekoľkokrát pohrozili, ale do väčších šancí sa už nedostali.

SITA – od vyslaného redaktora Miroslava Antola

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM