Volejbal

Slovenky skončili na ME v osemfinále: Zápas sledoval rekordný počet divákov

Slovenské volejbalové reprezentantky ukončili účinkovanie na ME v osemfinále. V nedeľňajšom domácom dueli podľahli v Bratislave vicemajsterkám sveta z Talianska za 82 minút 0:3.

Ilustračný obrázok k článku Slovenky skončili na ME v osemfinále: Zápas sledoval rekordný počet divákov
21
Galéria
Zdroj: TASR

Duel sledovalo 6430 divákov, čo je slovenský volejbalový rekord. Najviac divákov sa predtým zúčastnilo na prípravnom zápase mužov Slovensko – Poľsko v októbri 2015 v Bratislave, ktorý videlo 6000 fanúšikov.

Zverenky Marca Fenoglia držali s favoritom duelu krok, odohrali s ním tri vyrovnané sety, ale v koncovke mali Talianky zakaždým viac síl. Vo štvrťfinále narazia zverenky Davida Mazzantiho v stredu 4. septembra v poľskej Lodži na Rusko.

Pre slovenské volejbalistky to bola prvá účasť vo vyraďovačke na ME. Predtým sa predstavili na európskom šampionáte v rokoch 2003, 2007 a 2009, vo všetkých troch prípadoch stroskotali v základnej skupine.

V prvom sete Talianky od úvodu viedli, ale v prostrednej pasáži po podaní Herelovej bol stav 10:10. Favorit duelu však potom zlepšil hru v útoku a napriek veľkej bojovnosti zvereniek Fenoglia triumfoval za 25 minút 25:20.

Slovenky začali lepšie druhý set, viedli v úvode 3:1 a udržiavali si náskok. Talianky však neskôr vyrovnali na 7:7 a po smeči Kostelanskej do autu viedli 8:7. Potom však prišli chvíle slovenských reprezentantiek, opäť sa dostali do vedenia 12:9, no ich súperky sa znova dotiahli. Dramatickú koncovku napokon lepšie zvládli Talianky, druhý set získali v pomere 25:23.

V treťom sete to už bola jasná záležitosť favorita. Napriek obrovskej bojovnosti Sloveniek ho Talianky zvládli za 29 minút 25:20.

Taliansko – Slovensko 3:0 (20, 23, 20)

zápas trval 82 minút, rozhodovali: Marques Ferreira (Portug.) a Aro (Fín.), 6430 divákov

Taliansko: Sorokaiteová 16, Malinová 1, Folieová 7, Chirchellová 7, Syllaová 8, Egonuová 17, libero De Gennarová 0 (Danesiová 0, Fahrová 2, Bosettiová 1)

Slovensko: Koseková 0, Palgutová 6, Pencová 0, Herelová 3, Radosová 9, Kostelanská 10, libero Španková 0 (Hrončeková 1, Szabóová 0, Kijaková 4)

Marco Fenoglio, tréner SR: „Som na dievčatá nesmierne hrdý. Odohrali sme vyrovnaný zápas proti favoritovi, ale napokon sa ukázala kvalita Talianska. Utvorili sme divácky rekord, čo si viac želať? Ľudia boli fantastickí, celkovo som veľmi spokojný. Posunuli sme sa dopredu, tento šampionát to ukázal.“

Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: „Sme smutné, že sme nezískali aspoň set, ale Taliansko je niekde inde. Diváci nás hnali neskutočne dopredu a chceli sme si zápas užiť. Myslím si, že sa nám to aj podarilo.“

Karin Palgutová, univerzálka SR: „Môžeme byť spokojné. Dostali sme sa do tesných koncoviek, podali sme sympatický výkon. Bolo to v rámci našich možností.“

Veronika Hrončeková, blokárka SR: „Ľudia boli úžasní a z tejto atmosféry budem čerpať ešte veľmi dlho. Odo mňa jedno veľké ďakujem. Chceli sme proti favoritovi ukázať dobrý volejbal, v prvých dvoch setoch sme to plnili na sto percent. Ale Talianky sú volejbalovo úplne inde, čo treba uznať.“

Osemfinálový zápas Slovensko - Taliansko
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM