Správy Krimi

Slovenská akadémia vied vyzýva ministerku školstva, aby predložila list od GP SR

Slovenská akadémia vied (SAV) vyzýva ministerku školstva, vedy, výskumu a športu Martinu Lubyovú (nominantka SNS), aby predložila list od Generálnej prokuratúry (GP) SR, na základe ktorého v pondelok vydalo ministerstvo tlačovú správu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská akadémia vied vyzýva ministerku školstva, aby predložila list od GP SR
Zdroj: TASR

„Domnievame sa, že ministerstvo si vyjadrenie prokuratúry prispôsobilo a interpretovalo účelovo. Z listu GP, ktorý len v pondelok ráno SAV dostala, jednoznačne vyplýva, že prokurátor konštatuje prieťahy v konaní ministerstva,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík. Zároveň podľa jeho ďalších slov prokurátor SAV informuje, že ministerstvo upozornil, aby urýchlene rozhodlo o zápise SAV do registra. Preto sa v tejto súvislosti koná v pondelok od 14.00 h aj mimoriadne zasadnutie vedenia SAV.

SAV zároveň rozposlala všetkým poslancom list, v ktorom informuje o kolapse, ktorý by nastal, ak by zajtra (11.9.) schválili novelu o SAV, ktorá je súčasťou zákona o vysokých školách. „Chcel by som vás požiadať, aby ste novelu zákona o SAV neschválili, pretože jej schválenie by malo pre SAV likvidačné dôsledky, ktoré pri príprave novely zákonodarca nemohol predvídať. Ak by novela vstúpila do platnosti v júni, bola by transformácia iba zrušená. Teraz, po troch mesiacoch, keď sú naše organizácie čiastočne v novej forme, je novela prakticky nevykonateľná a zlikviduje SAV,“ uviedol Šajgalík v liste poslancom.

GP SR dáva za pravdu postupu ministerstva školstva pri registrácii organizácií SAV. GP SR informuje, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR by malo v tejto súvislosti rozhodnúť, a to buď zastavením registrácie ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie, alebo ich registráciou. Uviedla to v pondelok po skončení rokovania Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Lubyová, pričom médiá informovala z listu, ktorý dostal rezort od GP SR v piatok 7. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM