han Ostatné športy

Slovenské lyžovanie na čele s Vlhovou má nový zväz: Budú v rukách PROFESIONÁLOV

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) od štvrtka 18. novembra už nevykonáva voči Medzinárodnej lyžiarskej federácii činnosti národnej lyžiarskej federácie.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské lyžovanie na čele s Vlhovou má nový zväz: Budú v rukách PROFESIONÁLOV
Zdroj: Facebook.com/Zväz slovenského lyžovania

V zmysle listu najvyšších predstaviteľov FIS tieto úlohy prešli na Zväz slovenského lyžovania (ZSL). Informovala o tom oficiálna webová stránka SOŠV olympic.sk a aj portál ZSL.

Majú to schválené

SOŠV plnil úlohy a činnosti smerom k FIS na základe jej dočasného poverenia z decembra 2020. Vtedy medzinárodná federácia pozastavila Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA) členstvo. SOŠV odvtedy zabezpečoval predovšetkým prihlasovanie športovcov na medzinárodné súťaže vo všetkých lyžiarskych disciplínach.

Prezident FIS Johan Eliasch a generálny sekretár Michel Vion oficiálnym listom informovali SOŠV, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ZSL aj SLA, že 5. novembra exekutíva FIS schválila provizórne členstvo ZSL vo FIS.

Členom s plným právom sa môže ZSL stať v máji 2022 po schválení na kongrese v portugalskom meste Vilamoura.

Po provizórnom prijatí môžu podľa listu zástupcovia ZSL s okamžitou platnosťou plniť úlohy národnej lyžiarskej federácie smerom k FIS a prihlasovať športovcov na medzinárodné súťaže v lyžiarskych disciplínach. ZSL sa môže zúčastňovať aj na všetkých rokovaniach FIS, avšak pred schválením za plnoprávneho člena na nich nemôže hlasovať.

Reakcia SZL

„Toto rozhodnutie FIS nás veľmi potešilo a je pre nás veľkou motiváciou, ale aj záväzkom. Zväz slovenského lyžovania sa dlhodobo snaží o stabilizáciu situácie a rovnoprávnosť v našom športe. V našich štruktúrach pracujú profesionáli vo svojich oblastiach a sme okamžite schopní a pripravení prebrať všetky povinnosti a záväzky národného zástupcu Slovenska voči FIS. ZSL sa dlhodobo snaží byť zástupcom všetkých lyžiarov na Slovensku,“ uvádza portál www.zvazslovenskeholyzovania.sk slová prezidenta ZSL Jána Krajčíka.

„Na daný moment ZSL s okamžitou platnosťou plní všetky úlohy národnej lyžiarskej federácie smerom k FIS. Zástupcovia ZSL sa môžu zúčastňovať aj na všetkých rokovaniach orgánov a odborných komisií FIS, avšak pred schválením za plnoprávneho člena FIS nemôžu na nich hlasovať. Všetky ostatné právomoci člena FIS sú zachované. Členom s plným právom hlasu sa môže ZSL stať už v máji 2022 po schválení na Kongrese FIS v portugalskom meste Vilamoura,“ uviedla viceprezidentka ZSL Jana Palovičová.

„Naplno“ až od mája

„ZSL vysokou mierou oceňuje úlohu SOŠV a prístup jeho pracovníkov, ktorí predviedli vysoký stupeň profesionality, nestrannosti a odborného nadhľadu v tejto neobvyklej situácii a dokázalo, že je skutočnou strechou športu aj v zložitých situáciách, akých sme boli svedkami v uplynulom období,“ doplnila Jana Palovičová.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM