Rastislav Búgel Správy Rôzne

Slovenskí piloti stíhačiek: Absolvovali výcvik na prežitie v prírode

Piloti stíhacích lietadiel MiG-29 a lietadiel L-39 Albatros z 1. a 2. letky taktického krídla Sliač v uplynulých dňoch absolvovali cvičenie na prežitie v prírodných podmienkach.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí piloti stíhačiek:  Absolvovali výcvik na prežitie v prírode
Zdroj: TASR

Kým títo piloti bežne cvičia vo vzduchu a predovšetkým nepretržite chránia náš vzdušný priestor v rámci systému NATINAMDS, teraz sa museli v oblasti Kráľovej Lehoty vysporiadať s nástrahami na zemi.

Preverili ich schopnosti

V rámci výcviku sa zamerali na presuny v hornatom teréne, zlaňovanie, zdolávanie skalných masívov a iných vysokohorských prekážok. Preskúšali si aj zakladanie ohňa rôznymi spôsobmi, prekonávanie vodnej prekážky a ich schopnosti preveril aj náročný nočný presun v kopcovitom teréne.

Lietadlá s výbavou

„Význam takéhoto výcviku spočíva v tom, aby každý pilot po núdzovom opustení lietadla prakticky ovládal zásady prežitia v rôznorodom teréne, za rôznych poveternostných podmienok, a to vo dne aj v noci. Taktiež musí poznať rozdiely v prežití po núdzovom opustení lietadla nad vlastným alebo nepriateľským územím,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Každé bojové alebo cvičné bojové lietadlo je vybavené tzv. núdzovou dávkou, ktorá obsahuje základnú výbavu potrebnú na prežitie a privolanie pomoci. „Takýto výcvik prežitia musia vojenskí piloti povinne absolvovať minimálne každé dva roky, a to ako v zimných, tak aj v letných podmienkach,“ dodala Capáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM