Správy

Slovenskí vedci varujú: Upozorňujú na kritický stav humanitných vied na Slovensku

Vedci a vedkyne z celého Slovenska poukazujú na kritický až likvidačný stav humanitných vied.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí vedci varujú: Upozorňujú na kritický stav humanitných vied na Slovensku
Zdroj: TASR

Ich cieľom je prostredníctvom verejného vyhlásenia otvoriť diskusiu a vytvoriť širšiu bázu vzájomnej solidarity medzi rôznymi akademickými a univerzitnými pracoviskami. Informovala o tom Veronika Rácová z Katedry slovenského jazyka a literatúra Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Za jeden zo základných faktorov, ktorý znemožňuje kvalitné a prínosné bádanie, vedci považujú podcenenie investícií do vedy a výskumu na úrovni štátneho rozpočtu. „Financovanie za rok 2016 opätovne dosiahlo päťročné minimum. Kým členské štáty EÚ v roku 2016 vyčlenili na vedu v priemere 2,03 percenta HDP, na Slovensku to bolo len 0,79 percenta,“ uviedla Rácová.

Vedci vo vyhlásení poukazujú na to, ako sa objem financií odzrkadľuje na metodike rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu verejným vysokým školám. Doplnili, že voči humanitným vedám je vo viacerých ohľadoch diskriminačný. „Ich podfinancovanie, spoločenské podhodnotenie a narastajúca byrokratizácia sa následne premietajú do nezmyselných administratívnych hodnotení, meniacich sa kategorizácií či nekritického zvýznamňovania publikácií v istých druhoch výstupov (tzv. karentované a indexované články),“ doplnila Rácová.

Rezort školstva pre TASR potvrdil, že sa bude názormi vedcov a vedkýň zaoberať. „A to aj v rámci pracovnej skupiny pre vedu a výskum vytvorenej s cieľom prípravy Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorej prvé pracovné stretnutie sa uskutoční v piatok (16. 2.),“ uviedol odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM