Aktualizované han Zo Slovenska

Slovensko dostane od Nemecka 30 TANKOV: Minister Naď to objasnil: Nie je to PRAVDA!

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) poprel informácie o dohode k tankom T-72 zverejnené v nemeckom vydaní magazínu Business Insider, ktorý sa odvoláva na svoje zdroje v nemeckej vláde.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko dostane od Nemecka 30 TANKOV: Minister Naď to objasnil: Nie je to PRAVDA!
Zdroj: Facebook.com/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO

„Uvedená informácia sa nezakladá na pravde,“ uviedol na sociálnej sieti, s tým, že bližšie informácie sa verejnosť dozvie na tlačovej konferencii.

Nesprávna informácia

Nemecký magazín zverejnil informáciu, že Slovensko dosiahlo dohodu s Nemeckom a na Ukrajinu pošle 30 svojich starých tankov T-72. Slovensko malo za to od Berlína podľa magazínu dostať kompenzáciu v podobe 15 moderných tankov Leopard 2.

Ako Naď neskôr upresnil na tlačovej konferencii, Slovensko daruje Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1). Nemecko za ne Slovensku poskytne 15 kusov tankov Leopard 2A4 vrátane munície, náhradných dielov a komplexného výcviku. Vyplýva to z dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom, ktorú v utorok podpísali predstavitelia oboch rezortov obrany Benedikt Zimmer a Marian Majer.

Zbavujeme sa ruskej techniky

„Výrazným spôsobom teda posilníme bojaschopnosť ťažkej mechanizovanej brigády a obranyschopnosť Slovenskej republiky. Zároveň sa postupne zbavujeme závislosti na Rusku tým, že sa zbavujeme starej sovietskej techniky,“ vyhlásil Naď. Tanky Leopard podľa neho využíva 18 spojeneckých krajín, čo umožní spoluprácu.

Ako vysvetlil slovenský minister, po dodaní leopardov budú ozbrojené sily disponovať celkovo 45 tankami, splnia teda počet tankov odporúčaný zo strany NATO. Predpokladá, že neskôr bude vôľa vymeniť aj staršie tanky T-72. Ako doplnil, v tomto momente Slovensko neuvažuje o darovaní tankov T-72 Ukrajine. Odovzdanie BVP na Ukrajinu očakáva v priebehu niekoľkých týždňoch, po sfinalizovaní právnych krokov.

Do konca roka by podľa Naďa mal prísť na Slovensko z Nemecka minimálne jeden tank. Všetkých 15 leopardov by mali dodať v priebehu budúceho roka. „Sú vo veľmi dobrom stave a ešte prejdú komplexnou generálnou opravou zo strany Nemecka,“ spresnil.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM