Rastislav Búgel Svet Správy

Slovensko je pre Američanov bezpečné: Turisti si môžu užiť pobyt pod Tatrami

Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu aktualizovalo odporúčania a varovania pred cestovaním do jednotlivých krajín sveta.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko je pre Američanov bezpečné: Turisti si môžu užiť pobyt pod Tatrami
Zdroj: TASR

Slovensko zaradilo do kategórie bezpečných a Američania majú počas ciest u nás využívať len bežnú cestovateľskú obozretnosť.

Ministerstvo aktualizovalo cestovné odporúčania s cieľom urobiť ich zrozumiteľnejšími. Kým doteraz vydávalo upozornenia a varovania pred aktuálnymi alebo dlhšie trvajúcimi nebezpečenstvami a rizikami v danej krajine – napríklad vypuknutie epidémie, masové protesty, politická nestabilita, ozbrojený konflikt – po novom uvádza informácie o každej krajine sveta.

Krajiny zároveň rozdelilo do štyroch kategórií podľa ich bezpečnosti pre turistov. Slovensko je v prvej kategórii – kategórii najbezpečnejších krajín.

V týchto krajinách hrozí podľa ministerstva len bežné riziko všeobecne spojené s cestovaním do zahraničia. Turisti majú preto byť len „normálne obozretní“. V tejto kategórii sú napríklad aj Austrália, Kanada, Rakúsko a Česká republika.

Niektoré európske krajiny sa pre zvýšené riziko teroristických útokov ocitli v druhej kategórii a turistom tam ministerstvo odporúča zvýšenú obozretnosť. Je medzi nimi napríklad Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko.

V tretej kategórii je napríklad Honduras, v prípade ktorého majú Američania zvážiť cestovanie z dôvodu vysokej kriminality a Haiti, kde je hrozbou nielen kriminalita, ale aj občianske nepokoje. Pre hrozbu terorizmu a svojvoľného zadržania zaradilo ministerstvo do tejto kategórie aj Turecko. Do niektorých častí krajiny neodporúča cestovať vôbec.

V štvrtej, červenej, kategórii sú krajiny, kde existuje vyššia pravdepodobnosť život ohrozujúcich rizík a Američania tam nemajú cestovať. V Iráne a Severnej Kórei im hrozí zadržanie, v Iraku by boli vystavení terorizmu a ozbrojenému konfliktu a v Sýrii terorizmu, občianskym nepokojom aj ozbrojenému konfliktu.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM