han Politika

Slovensko nakúpi MILIÓNY antigénových testov: Financie má uvoľniť Matovičov rezort!

Slovensko nakúpi desať miliónov antigénových (Ag) testov v rámci obstarávania realizovaného Európskou komisiou (EK).

Ilustračný obrázok k článku Slovensko nakúpi MILIÓNY antigénových testov: Financie má uvoľniť Matovičov rezort!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Nákup schválila na štvrtkovom rokovaní vláda, minister zdravotníctva má na stanovený objem testov uzatvoriť zmluvu, minister financií zabezpečiť a uvoľniť prostriedky na ich nákup.

„Z dôvodu pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19 naberá na intenzite potreba zabezpečenia dostatočného množstva antigénových testov pre potreby testovania občanov SR, keďže testovanie predstavuje jednu z foriem boja proti pandémii,“ vysvetlilo akvizíciu Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Pre koho budú?

Rezort definoval nielen celkový počet Ag testov, ale aj objemy potrebné pre jednotlivé rezorty – 1,2 milióna testov pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, 4,8 milióna testov pre ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, 1,8 milióna pre ministerstvo hospodárstva a 3,2 milióna testov pre ministerstvo zdravotníctva.

Rezort zdravotníctva pripomenul, že SR sa ako členský štát Európskej únie zapojila do obstarávania na nákup antigénových testov realizovaného Európskou komisiou: SANTE/2020/C3/064. V predmetnom obstarávaní Európska komisia vyhodnotila ako najúspešnejšieho kandidáta testy spoločnosti Siemens – antigénový test CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test, spĺňajúce aj kritériá pre potreby samotestovania.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM