Futbal

Slovensko má spolupracovať pri riešení výtržností na futbalových štadiónoch

Slovensko sa má pripojiť k dohovoru Rady Európy, ktorý sa zaoberá násilím a rasizmom na futbalových štadiónoch. Návrh na jeho prijatie predložila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Ilustračný obrázok k článku Slovensko má spolupracovať pri riešení výtržností na futbalových štadiónoch
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Dohovor Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane bezpečnosti a usporiadateľským službám na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach zaväzuje signatárov pre vypracovanie politík na dodržiavanie zákonov na tribúnach. Týka sa to najmä násilných a rasistických prejavov, spojených s fenoménom futbalových chuligánov. Dohovor si dáva v texte za cieľ vytvoriť na štadiónoch bezpečnú atmosféru.

Dohovor zároveň zaväzuje signatárov, „aby štadióny ponúkali inkluzívne a otvorené prostredie pre všetky zložky spoločnosti vrátane detí, seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím“.

Dohovor má koordinovať postup pri zabezpečovaní bezpečnosti na futbalových a iných štadiónoch medzi jednotlivými členskými štátmi.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Ďalej dokument vyzýva strany dohovoru, aby povzbudzovali miestne komunity a zástupcov fanúšikov pri zapájaní sa do „multiagentúrnych sociálnych a vzdelávacích projektov, projektov zameraných na predchádzania kriminality a ďalších komunitných projektov vytvorených na podporu vzájomného rešpektu a porozumenia najmä medzi mladými fanúšikmi, športovými klubmi a združeniami, ale aj medzi agentúrami zodpovedajúcimi za ochranu a bezpečnosť.“

Jedným z bodov je takisto snaha o prevenciu a postihovanie problematického správania. To chce dosiahnuť dohovor aj zmocnením súdnych alebo správnych orgánov zodpovedných za sankcionovanie jednotlivcov, aby „obmedzili ich cestovanie na futbalové podujatia organizované v inej krajine.“

Za účelom efektívneho uplatňovania opatrení v tomto dohovore sa strany zaväzujú zriadiť výbor pre ochranu a bezpečnosť na športových podujatiach, ktorý bude koordinovať medzinárodné snahy prostredníctvom zástupcov jednotlivých signatárov dohovoru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM