Politika

Slovensko navštívili kongresmani z USA: Označili ho za dôveryhodného spojenca v NATO

Delegácia absolvovala separátne rokovania s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi slovenskej vlády vrátane premiéra Roberta Fica, ministra obrany Roberta Kaliňáka a šéfa rezortu diplomacie Juraja Blanára.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko navštívili kongresmani z USA: Označili ho za dôveryhodného spojenca v NATO
Zdroj: TASR

Delegácia amerického Kongresu po sobotňajších stretnutiach so slovenskými predstaviteľmi v Bratislave vyzdvihla úzke vzťahy medzi oboma krajinami. Dvadsať rokov po vstupe Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) ho kongresmani označili za dôveryhodného spojenca, informuje TASR.

Rokovania s Čaputovou aj FIcom

Delegácia Kongresu USA bola zložená z dvoch senátorov a piatich členov Snemovne reprezentantov. Cieľom návštevy a stretnutí v Bratislave bolo posilnenie bilaterálnych vzťahov, spresnila pre TASR mediálna koordinátorka amerického veľvyslanectva v SR Lucia Vitteková.

Delegácia absolvovala separátne rokovania s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi slovenskej vlády vrátane premiéra Roberta Fica, ministra obrany Roberta Kaliňáka a šéfa rezortu diplomacie Juraja Blanára.

Odkaz pevného spojenectva

Americkí predstavitelia na tlačovej konferencii uviedli, že sa v rámci návštevy SR prišli oboznámiť a pochopiť názory občanov a slovenskej vlády a zároveň tlmočiť odkaz pevného spojenectva medzi USA a Slovenskom. Poukázali na to, že ako skupina reprezentujú väčšinový názor v Kongrese aj medzi bežnými Američanmi ohľadne potrebnej podpory Ukrajine.

Uznali, že aj napriek rozdielnym názorom v súčasných prístupoch a politike voči Ukrajine existuje medzi najvyššími predstaviteľmi oboch krajín zhoda v širších cieľoch NATO a USA. V tejto súvislosti poukázali na aktívnu úlohu SR v odmínovaní ukrajinského územia, poskytovaní humanitárnej pomoci či na to, že aj nová slovenská vláda naďalej umožňuje súkromným firmám posielať Kyjevu vojenský materiál.

Ocenili tiež ústretový prístup SR k ukrajinským utečencom a pokračujúcu humanitárnu pomoc Ukrajine, ktorá už vyše 22 mesiacov bojuje proti ruskej vojenskej agresii.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM