Rôzne

Slovensko obalí ĽAD! Bude padať mrznúci dážď, ktorý PARALYZUJE niektoré regióny

Na Slovensku hrozí extrémne vyčíňanie počasia. Očakáva sa výskyt výrazného mrznúceho dažďa.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko obalí ĽAD! Bude padať mrznúci dážď, ktorý PARALYZUJE niektoré regióny
14
Galéria
Zdroj: TASR

Pravdepodobne zažijeme jednu z najextrémnejších situácii za uplynulé mesiace. Počasie môže na Slovensku výrazne paralyzovať život. Očakáva sa totiž mrznúci dážď, a to nie hocijaký. Vytvoriť môže aj niekoľko centimetrov hrubú vrstvu ľadu, varuje iMeteo.sk.

Cez naše územie sa tiahne frontálne rozhranie, ktoré prináša na naše územie dážď, ale v severných a vo východných okresoch Slovenska sneží.

Článok sme aktualizovali TU.

Ľadové kvapky

„Práve toto vytvára predpoklady pre nebezpečnú situáciu, ktorá nastane v nedeľu. Čo sa stane? Nad našou oblasťou sa bude stále biť studený vzduch s teplým. Čaká sa to, že studený vzduch podtečie a natlačí sa do spodných vrstiev atmosféry, zatiaľ čo teplý vzduch bude prúdiť vo vyšších vrstvách atmosféry,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Pri zemi tak bude mrznúť, zatiaľ čo vo výškach, kde vypadávajú zrážky bude nad nulou a tak z oblačnosti budú vypadávať kvapky. Tie budú pri záporných teplotách na zemskom povrchu namŕzať.

V nedeľu ráno sa prvý mrznúci dážď objaví v Banskobystrickom a v Košickom kraji a potom sa rozšíri nad mnohé miesta stredného a východného Slovenska. Následne sa popoludní rozšíri nad južné Poľsko a Moravu.

Intenzita mrznúceho dažďa môže byť skutočne vysoká. Vytvoriť môže hrubú škrupinu viac ako 5 cm.

Dážď, tak na zemskom povrchu bude vytvárať ľad. Situáciu doslova vyhrocuje intenzita dažďa a mrazov. Očakáva sa, že viaceré regióny Slovenska bude ľad paralyzovať.

Pozor na chodníkoch a cestách

Chôdza alebo jazda autom môžu spôsobiť problémy. Ľad obalí elektrické vedenia, ktoré pod náporom ľadu budú padať a hrozia tak výpadky v dodávkach elektrickej energie. Okrem toho ľad obalí aj stromy a pod náporom ľadu sa budú lámať konáre a stromy.

„Prvý mrznúci dážď dorazí v nedeľu ráno do oblasti východného Slovenska a situácia začne gradovať v nedeľu popoludní, večer a v noci na pondelok. Intenzívny mrznúci dážď sa očakáva najmä na východe a severe a postupne aj na Záhorí,“ dodáva iMeteo.sk.

Kalamita dorazí po mrznúcom daždi Medzičasom začne v západnom Česku, v Nemecku a v Poľsku výdatne snežiť. Postupne sa sneženie bude dostávať od severozápadu aj nad Slovensko.

V pondelok ráno môže snežiť už na celom severozápadnom Slovensku, na Záhorí, či v Bratislave.

Do pondelkového rána môže v Poľsku, či v Česku napadnúť 20 až 30 cm čerstvého snehu. Na našom území by mohlo napadnúť 5 až 10 cm snehu.

S mrznúcim dažďom však bude zápasiť aj Česko, či Poľsko. Českí meteorológovia vydali pre pohraničné oblasti so Slovenskom výstrahu 3. stupňa. Vrstva ľadu môže dosiahnuť niekoľko centimetrov.

Ako vyzerá ľadová búrka v Rusku? Pozrite si v galérii.

Ilustračné foto, TASR

Ľadová búrka v Rusku
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM