Zo Slovenska

Slovensko posiela do Libanonu pomoc v podobe potravín a zdravotníckeho materiálu

Slovensko vysiela na pomoc Bejrútu, ktorý minulý týždeň postihli tragické udalosti, humanitárnu pomoc vo forme potravín a zdravotníckeho materiálu.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko posiela do Libanonu pomoc v podobe potravín a zdravotníckeho materiálu
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Balík humanitárnej pomoci váži viac ako 6000 kilogramov a jeho hodnota je približne 60-tisíc eur. Rezort slovenskej diplomacie okrem toho venuje 100-tisíc eur. Na utorňajšom brífingu na bratislavskom letisku o tom informovali predstavitelia viacerých slovenských ministerstiev.

Lieky i cícer

„Som rád, že dnes môžeme takýmto spôsobom vyslať pomoc ľuďom, ktorí ju momentálne v Bejrúte potrebujú. A že sme dokázali s ostatnými rezortmi aj s neziskovým sektorom pripraviť humanitárnu pomoc, ktorá, verím, obyvateľom Bejrútu pomôže,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Súčasťou humanitárneho balíka pomoci sú napríklad lieky a špeciálny zdravotnícky materiál, ktorým krajina reflektuje na požiadavku z libanonskej strany. Ide napríklad o lieky proti bolesti, infúzne roztoky či obväzy.

K pomoci sa pridávajú i neziskové organizácie, ktoré posielajú napríklad 3,2 tony sušeného cícera. Distribuovaný bude vývarovniam poskytujúcim zadarmo stravu, keďže dopyt po potravinách a vode je podľa organizácií obrovský.

„Teším sa, že Slovensko je solidárne a vyjadruje spolupatričnosť týmto balíkom humanitárnej pomoci,“ skonštatovala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Poznamenala, že navyše vyčlenených 100-tisíc eur pôjde do libanonského humanitárneho fondu, ktorým sa bude riešiť okamžitá zdravotnícka pomoc, ktorú krajina potrebuje. Slovensko bude tiež podľa nej pokračovať v angažovaní sa vo viacerých humanitárnych projektoch.

Deviata pomoc štátu

Veľvyslanec Libanonu vo Viedni Ibrahim Assaf sa pri tejto príležitosti poďakoval vláde a krajine za humanitárnu pomoc, ktorú Libanonu a Bejrútu posiela.

Zdôraznil, že je veľmi potrebná, najmä preto, že mnohé nemocnice boli zničené a mnohí lekári zranení. Pomoc zo strany Slovenska označil za ďalší dôkaz priateľstva medzi oboma krajinami.

Rezort vnútra podotkol, že humanitárna pomoc pre Bejrút je tento rok v poradí deviatou pomocou zo strany Slovenska krajinám, ktoré o ňu požiadali. Minister nevylučuje, že do Libanonu poputuje aj ďalšia pomoc, ak o ňu krajina požiada a bude to v silách Slovenska.

Mikulec zároveň doplnil, že naďalej platí ponuka Slovenska v podobe záchranárskych tímov, napríklad príslušníkov Horskej záchrannej služby, psovodov či členov krízového riadenia.

Tisíce zranených

Minulotýždňový výbuch v Bejrúre si vyžiadal viac než 160 mŕtvych a vyše 6000 zranených. Mohutná tlaková vlna spôsobila rozsiahlu devastáciu metropoly a prístav prakticky zrovnala so zemou.

Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil skladisko explozívnych látok skladovaných v prístave od roku 2013.

Libanonská vláda v pondelok (10. 8.) odstúpila v súvislosti s minulotýždňovým ničivým výbuchom v hlavnom meste Bejrút. Ešte pred oznámením o demisii celej vlády odstúpili minister financií Ghází Wazní, ministerka spravodlivosti Marie-Claude Nadžmová, minister životného prostredia Demianos Kattar a ministerka informácií Manál abd as-Samadová.

Libanon zasiahla katastrofa
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM