Správy Zo Slovenska

Slovenský občan – ŽOBRÁK Európy! Tisíce ľudí vyšli do ulíc na protest proti CHUDOBE, VIDEO

Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zišlo na Námestí SNP v Bratislave na proteste Proti chudobe, ktorý organizuje Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR.

Zdroj: TASR

Vládu a parlament vyzývajú, aby bezodkladne prijala opatrenia a kroky na riešenie energetickej a inflačnej krízy, poklesu životnej úrovne obyvateľov i stabilizáciu hospodárstva. Adresná pomoc občanom, samosprávam, podnikom je podľa nich nedostatočná, pripomínajú lepšiu pomoc v iných krajinách.

Beznádej Slovákov

„Máme tu nový typ pandémie, pandémiu chudoby. Každý deň nečinnosti vlády a parlamentu má následky,“ odkazujú protestujúci, hovoriac o hrozbe vzniku „hladových dolín“ a „krachu“ regiónov.

Spomína sa frustrácia i beznádej občanov. Pre zhoršujúcu sa sociálnu a ekonomickú situáciu majú ľudia obavy z blízkej budúcnosti. „Slovenský občan – žobrák Európy,“ hlása jeden z transparentov.

Vládu SR vyzývajú, aby urýchlene riešila súčasnú kritickú situáciu v SR. Žiadajú od nej predstavenie opatrení na „skrotenie“ inflácie a zmiernenie jej negatívnych dosahov na život obyvateľov Slovenska.

Čo robí vláda?

Požadujú tiež od vlády, aby zrozumiteľne prezentovala, čo čaká v najbližších mesiacoch v súvislosti s cenami energií domácnosti, firmy i verejné inštitúcie.

Odborári zároveň apelujú na okamžité riešenia. V neposlednom rade žiadajú prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok, v ktorom sa zohľadnia záväzky plynúce z prijatých kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Zabúdať by sa podľa nich nemalo ani na seniorov.

Zložitá energetická situácia sa podľa KOZ odzrkadľuje v obmedzovaní výroby, pozastavení investícií aj v likvidácii pracovných miest.

Kolaps podľa nej hrozí obciam a mestám, školám či nemocniciam. Vysoký nárast cien energií sa premieta do cien všetkých výrobkov, potravín či služieb.

Chudoba obyvateľov

Chudoba obyvateľov Slovenska, do ktorej sa vplyvom inflácie a rastúcimi cenami všetkých komodít dostávajú, je podľa konfederácie hrozivá a neprijateľná.

Demonštrácia sa koná v rovnakom termíne a čase ako rovnaká akcia Českomoravskej konfederácie odborových zväzov na pražskom Václavskom námestí.

Spoločne takto obe odborové centrály vyzývajú vlády oboch krajín, aby sa začali zaoberať sociálnou situáciou obyvateľov a nedopustili prepadanie občanov do chudoby.

Protestujú aj Česi

Odborári na demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe vyzvali českú vládu na reguláciu cien, zvýšenie minimálnej mzdy a sociálnych dávok či na zoštátnenie kritickej infraštruktúry. Požadujú tiež, aby vláda pripravila národný protikrízový plán, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Právo na jedlo a teplo domova patrí medzi ľudské práva a je povinnosťou vlády ich ochraňovať,“ uviedli vo vyhlásení. Od chudobných ľudí nemožno podľa nich očakávať, že budú platiť „neúnosne vysoké účty“.

Požadujú preto zoštátnenie kritickej infraštruktúry štátu v oblasti energetiky či vodného hospodárstva. „Energie sa musia stať verejným majetkom a nie byť nástrojom extrémnych špekulácií ohrozujúcich celé regióny a štáty,“ uviedli odbory.

Od vlády žiadajú účinné opatrenia na skrotenie inflácie, predovšetkým výraznou reguláciou cien energií a marží. „Nechceme nič iné než to, čo robia už pol roka aj dlhšie iné krajiny Európskej únie a ich miera inflácie je v porovnaní s Českou republikou podstatne nižšia,“ vysvetlili.

Zamestnancov odborári považujú za obete krízy, ktorú nespôsobili. „Je nevyhnutné, aby (vláda) bezodkladne zvýšila nielen minimálnu mzdu, ale tiež sociálne dávky, vrátane príspevku na starostlivosť a rodičovského príspevku,“ uviedli.

Objektívom: V Bratislave protestujú tisíce ľudí proti chudobe
7
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM