Správy

Slovenský syndikát novinárov je rozhorčený prípadom odobratia mobilu novinárke

Odobratie mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej pod nátlakom sankcií bol postup v rozpore s najvyšším verejným záujmom. Vo štvrtkovom stanovisku to skonštatoval Slovenský syndikát novinárov (SSN).

Ilustračný obrázok k článku Slovenský syndikát novinárov je rozhorčený prípadom odobratia mobilu novinárke
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ten s veľkým znepokojením sleduje udalosti, ktoré sa v poslednom čase dejú okolo novinárov a médií.

Novinárska organizácia zákrok polície voči novinárke zhodnotila v kontexte pre Slovensko právne záväznej rezolúcie 2066 Rady Európy z roku 2015. V nej sa podľa SSN uvádza, že „ochrana zdrojov novinárov je v najvyššom verejnom záujme. Novinári musia mať dovolené chrániť svoje zdroje alebo predložiť dokument bez toho, aby museli preukázať, že ho získali prostredníctvom zákonných kanálov“.

„Nátlakový akt voči novinárke považujeme za porušenie jej politických práv a za bezprecedentný prípad svojvôle a zásahu proti demokratickým princípom, ktorými sa naša spoločnosť riadi. Zdôrazňujeme, že právo sa nedá dosiahnuť neprávom,“ vyhlásil k prípadu novinárky Holcovej SSN. Prisľúbil, že podnikne právne kroky na ochranu novinárov a slobody prejavu.

Denník Sme v utorok (15.5.) informoval, že českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou. „Išla som v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivá. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú,“ napísala v stredu na sociálnej sieti.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vysvetlil, že novinárka s odobratím mobilu súhlasila, čo má potvrdzovať zápisnica podpísaná prítomnými osobami. Cieľom získania časti komunikácie bolo podľa hovorkyne ÚŠP Jany Tökölyovej výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý spolupracoval s Holcovou a jeho snúbenice. „Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy," uviedla Tökölyová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM