Správy Zo zahraničia

Sľuby sa sľubujú: Odlesňovanie v Amazónii dosiahlo v hrozivý rekord!

Odlesňovanie Amazonského pralesa v Brazílii dosiahlo v októbri nový rekord.

Ilustračný obrázok k článku Sľuby sa sľubujú: Odlesňovanie v Amazónii dosiahlo v hrozivý rekord!
Zdroj: TASR

Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovala brazílska vládna agentúra – len niekoľko dní po tom, ako prezident Jair Bolsonaro na klimatickom summite COP26 oznámil ambiciózne environmentál­ne ciele.

Hrozivý rekord

Podľa brazílskeho Národného ústavu pre výskum vesmíru (INPE) bolo územie amazonského dažďového pralesa odlesnené len v priebehu jediného mesiaca október väčšie než polovica mesta Rio de Janeiro – 877 štvorcových kilometrov –, čo je v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajšieho roka nárast o päť percent.

Je to zároveň najvyššie októbrové číslo, odkedy INPE začal v roku 2016 zhromažďo­vať údaje.

V dôsledku nelegálnej ťažby a poľnohospodárskej činnosti odlesňovanie Amazónie v roku 2020 prudko vzrástlo a má nábeh dosiahnuť podobné maximá i v roku 2021. Tento rok sa vyklčovalo už 7880 štvorcových kilometrov pralesa, a to do konca roka chýbajú ešte dva mesiace.

Smelé sľuby

Brazília bola na summite COP26 v Glasgowe jedným zo signatárov medzinárodného prísľubu skončiť s odlesňovaním do roku 2030. Bolsonaro zašiel dokonca ešte ďalej, keď sa zaviazal, že nelegálne odlesňovanie v tejto obrovskej juhoamerickej krajine – na území ktorej sa rozprestiera 60 percent Amazónie – sa skončí do roku 2028, čím posunul predchádzajúci cieľ o dva roky skôr.

Tieto záväzky sa však stretli so skepticizmom zo strany environmentálnych skupín, ktoré spolu s brazílskou opozíciou priamo obviňujú Bolsonara z prudkého nárastu odlesňovania pre jeho podporu nelegálnej poľnohospodárskej a ťažobnej práce.

Takéto prísľuby „nemenia nič na tom, čo sa v skutočnosti s pralesom deje,“ povedal Romulo Batista, hovorca kampane Greenpeace pre Amazóniu. "Odlesňovanie a požiare zostávajú mimo kontroly a násilie voči pôvodným obyvateľom sa len zvyšuje,“ spresnil.

INPE zaznamenal v októbri v Amazónii viac ako 11.500 lesných požiarov, čo je menej než 17.300 zazname­naných za vlaňajšok. Stále je to však vysoký nárast oproti údaju z roku 2019, keď počet lesných požiarov dosiahol necelých 7900.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM