Aktualizované Anton Hrachovský Správy Zo Slovenska

Smrteľná infekcia na Slovensku? Premiér zvolal krízový štáb

Zákerný koronavírus z Ázie dorazil aj do Európy a atakuje hranice Slovenska. Sme v nebezpečenstve? Vláda zvoláva krízový štáb.

Ilustračný obrázok k článku Smrteľná infekcia na Slovensku? Premiér zvolal krízový štáb
Zdroj: TASR

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolal krízový štáb na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR. Stalo sa tak z dôvodu aktuálnej situácie koronavírusu.

O zvolaní krízového štábu informoval v nedeľu 26. januára 2020 tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR. „Na stretnutí sa premiér bude informovať, aká je aktuálna situácia v Európe a ako je Slovensko pripravené reagovať a chrániť našich občanov pred nákazou,“ uviedol ÚV SR.

Na ochorenie spôsobené týmto vírusom zomrelo doposiaľ v Číne 56 ľudí. U ďalších takmer 2000 osôb v Číne a viacerých krajinách prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia.

Zasadne krízový štáb

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vo štvrtok (23. 1.) informoval o tom, že zatiaľ na Slovensku nezaznamenali u ľudí ochorenie spôsobené koronavírusom.

Riziko šírenia ochorenia v Európe je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa mierne.

Vírus je už za hranicami

Podľa informácií ČT24 sa koronavírusom nakazil už aj jeden Čech. Hospitalizovaný bol v noci zo soboty na nedeľu 26. januára vo vietnamskom meste Da Nang.

Podozrenie na nákazu novým koronavírusom hlási aj Rakúsko, kde v sobotu večer v Nemocnici Františka Jozefa vo Viedni hospitalizovali čínsku letušku s príznakmi chrípkového ochorenia.

Vrchná lekárka Christiane Hagenauerová v nedeľu na tlačovej konferencii vo Viedni povedala, že stav letušky je po subjektívnej i objektívnej stránke dobrý. Ďalšie testy ukážu, či sa vírusom 2019-nCoV skutočne infikovala. Výsledky by mali byť k dispozícii v pondelok.

Prvé podozrenie na infikovanie novým koronavírusom hlásili aj z nemeckej metropoly Berlín, kde na klinike v štvrti Mitte hospitalizovali ženu, ktorá pricestovala z Číny a v sobotu sa sťažovala na problémy s dýchaním. Následné testy však podozrenie nepotvrdili, informoval denník Tagesspiegel.

Nový koronavírus, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní, najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Infikované osoby sú počas inkubačnej doby šíriteľmi vírusu, aj keď ešte nevykazujú žiadne príznaky ochorenia. Vírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom rovnako ako viacero ďalších oblastí prakticky izolovala od okolitého sveta.

Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok 24. januára aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Treba dodržiavať prevenciu

Turistom, ktorí cestujú do postihnutej oblasti, odporúča zaočkovať sa proti chrípke najmenej dva týždne pred cestou. Mikas ďalej odporúča vyhýbať sa miestnym trhom, kde sa predávajú ryby a živé zvieratá, a vyhýbať sa kontaktu s nimi. Ľudia by mali dodržiavať prísnu osobnú hygienu a hygienu potravín.

„Cestujúci by mali kontrolovať svoj zdravotný stav 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti, horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť,“ hovorí Mikas.

Poznamenal tiež, že v prípade klinických príznakov po návrate z postihnutej krajiny je potrebné vyhľadať lekára. Dôležité je informovať ho i o cestovateľskej anamnéze.

Nový koronavírus 2019-nCOV bol prvýkrát zaznamenaný koncom roka 2019 v čínskom meste Wuhan. Predpokladá sa, že chorí sa nakazili kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch s predajom rýb a iných živých zvierat, najmä hydiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM