han Hokej

SMUTNÁ správa: Do hokejového neba odišiel tréner, ktorý doviedol Slovensko ku zlatu, FOTO

Do hokejového neba odišiel legendárny kouč, najstarší zo známej bratskej štvorice Šťastných.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÁ správa: Do hokejového neba odišiel tréner, ktorý doviedol Slovensko ku zlatu, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Bývalý hokejový tréner Vladimír Šťastný zomrel v sobotu vo veku 77 rokov. Informoval o tom Slovenský zväz ľadového hokej (SZĽH) na svojom webe.

Iba ako tréner

Narodil sa 10. mája 1945 a vyrastal neďaleko bratislavského Tehelného poľa.

Najstarší spomedzi bratov slávneho priezviska od detských čias inklinoval k športu a najviac sa mu zapáčil hokej.

„Spomedzi postov inklinoval ku brankárskemu. V momente, keď sa však mal rozhodnúť, či dá priestor štúdiu na vysokej škole alebo veľkej hokejovej kariére, zvolil si univerzitný smer,“ uvádza www.hockeyslovakia.sk.

Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave. K hokeju sa po štúdiu v pozícii profesionálneho hráča už nikdy nevrátil.

Je o ňom známe, že sa okrem štúdia venoval mladším bratom Mariánovi, Petrovi či Antonovi, z ktorých v bratislavskom Slovane rástli budúce hokejové hviezdy.

Pri zrode tímu

Po jeho prvých trénerských zastávkach v Československu, Švajčiarsku či Nemecku sa vrátil na Slovensko, kde v roku 1993 asistoval trénerovi Júliusovi Šuplerovi pri tvorbe prvých slovenských hokejových nominácií.

„Ako člen realizačného tímu absolvoval vydarený olympijský turnaj 1994 v Lillehammeri spoločne s mladším bratom Petrom, ktorý bol ofenzívnym lídrom slovenského tímu. Z kvalifikácie ho dotiahol ho až do štvrťfinále, v ktorom smolne prehral s Ruskom,“ píše portál SZĽH.

Všetky medaily

Do národného mužstva sa vrátil v roku 1999, kedy si ho do realizačného tímu vybral tréner Ján Filc. Hneď na ďalší rok pomohol doviesť Slovensko na svetovom šampionáte v ruskom Petrohrade ku strieborným medailám. O dva roky neskôr nechýbal pri dosiaľ najväčšom úspechu slovenského hokeja – zisku zlata na MS v Göteborgu.

Kompletnú medailovú zbierku uzavrel na MS 2003 v Helsinkách v pozícii trénera brankárov. Šťastný neskôr pôsobil aj pri mládežníckych reprezentáciách a bol pedagógom na Univerzite Komenského.

Ďalšie aktuálne témy

Zomrel hokejový tréner Vladimír Šťastný
6
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM