Zo Slovenska

Procházka chcel byť na Slovensku lídrom pravice, teraz mieri do Luxemburgu

Kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ by sa mohol stať poslanec Národnej rady Radoslav Procházka.

Ilustračný obrázok k článku Procházka chcel byť na Slovensku lídrom pravice, teraz mieri do Luxemburgu
Zdroj: TASR

Radoslavovi Procházkovi, ktorý bol ešte donedávna lídrom strany Sieť, kandidatúru v pondelok schválila Súdna rada. Protikandidáta Ivana Rumanana porazil v tajnej voľbe o jediný hlas.

„Vážim si rozhodnutie Súdnej rady, ďakujem za tú dôveru a vo zvyšku to posúdi vláda a potom výbor súdneho dvora podľa článku 255, to sú asi tie najkompetentnejšie množiny ľudí, ktorí k tomu vedia povedať svoje, lebo poznajú ten systém, vedia posúdiť schopnosť človeka tú funkciu zastať,“ reagoval Procházka na svoje zvolenie, ako aj na kritické otázky členov Súdnej rady.

PREČÍTAJTE SI: S politikou súčasnej vlády sme zrejme spokojní, ukázal to najnovší prieskum

Radoslav Procházka
6
Galéria
Zdroj: TASR

Poslancom Národnej rady zatiaľ zostane

Bývalý predseda strany Sieť sa neobáva sa, že by jeho politická kariéra mohla znamenať prekážku pre Súdny dvor EÚ. Funkcie poslanca NR SR sa nevzdá hneď, ale až vtedy, keď tu uspeje a získa renomovaný post v medzinárodnom súdnom orgáne.

Procházka členom Súdnej rady ozrejmil, že sa o post uchádza, pretože „orientácia na európsku judikatúru a európske súdnictvo u neho nespadla z neba, ale má dlhodobý charakter“.

Procházka sa ospravedlnil za chyby, ktorých sa dopustil ako predseda mimoparlamentnej politickej strany a svoju reflexiu doviedol do konca, ktorý je v slovenskej politike ojedinelý. „Uvedomujem si, že je to doma vnímané citlivo, ale na pôde súdneho dvora to nemá dôvod byť takto vnímané," povedal členom rady.

PREČÍTAJTE SI: Výsledkom samitu je cestovná mapa a slová o jednote. Zviditeľnil nás však futbal

Zdroj: TASR

Člen rady: Uškodila mu politika!

Člen rady Peter Straka mu pripomenul, že ho médiá viackrát usvedčili zo lži. „Viacerí z nás máte skúsenosť s tým, aký zrejmý dokáže byť rozdiel medzi realitou a jej popisom v médiách,“ reagoval na to expredseda #Siete.

Renomé 44-ročného Bratislavčanovi mala podľa člena rady Jozefa Vozára výrazne znegovať politika.*** „Myslím, že mu veľmi uškodila. Pred dvoma rokmi by som s tým problém nemal,“*** priznal pred tajnou voľbou, že mu hlas nedá. Ocenil však Procházkove odborné kvality.

Dodatočný sudca za Slovensko mal v Luxemburgu nastúpiť najneskôr 1. septembra. Omeškanie vzniklo po tom, ako výbor zriadený pri Všeobecnom súde EÚ neschválil začiatkom roka kandidátku za Slovensko Máriu Patakyovú, aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. V júni sa Súdnej rade nepodarilo zvoliť nového kandidáta. Voľba sa dnes preto musela opakovať.

PREČÍTAJTE SI: Lídri si pochutnali na obede počas plavby po Dunaji, novinári sa zapotili

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM