Aktualizované Eliška Šándorová Zo Slovenska

OBRAZOM: Lídri si pochutnali na obede počas plavby po Dunaji, novinári sa zapotili

Kým politické špičky si užili plavbu na Dunaji pri obede, horšie sú na tom novinári. Tí nás nešetrili kritikou. Sťažovali sa najmä na organizáciu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Lídri si pochutnali na obede počas plavby po Dunaji, novinári sa zapotili
Zdroj: Dnes24.sk

Na neformálnu schôdzku 27 hláv štátov a premiérov členských štátov EÚ, ktorá bude o Veľkej Británii bez nej, prišlo 343 delegátov, 1 350 novinárov, z toho 1 096 zahraničných zo 70 krajín sveta. Napríklad z Mozambiku, Juhoafrickej republiky, Japonska i Ameriky.

Novinári sa nevyhli kritike ohľadom organizácie. Sťažovali sa najmä na rozsiahle bezpečnostné opatrenia, kvôli ktorým stáli v rade niekoľko hodín.

Press centrum podľa nich „nezvládlo“ zabezpečenie internetu, káblov, mnohí sa na sociálnych sieťach sťažujú na výpadok a časté zlyhania internetu. To nie je do sveta tá najlepšia vizitka. Iným vadila veľmi silná klimatizácia a technické zabezpečenie, ktoré je pri online spravodajstve vysielania do sveta dôležité.

Čítajte aj: Summit obmedzí aj peších: Kadiaľ chodci neprejdú?

O 11:45 sa na Hrade začalo prvé pracovné stretnutie. Po 13. hodine sa už lídri nalodili na plavbu, počas ktorej absolvovali neformálny obed. Pôvodne mali ísť aj prehliadku do jedného z najmladších európskych múzeí moderného umenia – Danubiana Meulensteen Art Museum. Kvôli nízkej hladine Dunaja je zrušená, plaviť sa budú iba popod mosty hlavného mesta.

Politici mieria na Hrad, kde bude pokračovať diskusia o problémoch Európy. Pred médiá sa postavia o 17. hodine a podajú spoločné vyhlásenie k dnešnému samitu.

Sme jednotní

Lídri 27 krajín EÚ chcú preukázať jednotu a ukázať, že EÚ je jedinečný projekt v ktorom chceme pokračovať. Počas príchodu na neformálny summit lídrov Európske rady na Bratislavskom hrade to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

„V dobe po brexite bolo nevyhnutné sa stretnúť. Dvadsaťsedem lídrov bude viesť veľmi úprimnú diskusiu o stave únie. Verím, že pripravíme plán najdôležitejších tém, ktoré treba v najbližšom pol roku prebrať. Nepochybujem, že tento summit bude z toho pohľadu úspechom,“ deklaroval premiér.

K TÉME: Bratislava je najstráženejšie mesto na svete: Politici budú hľadať diagnózu Európy

V hlavnom meste platia po celý deň mnohé bezpečnostné opatrenia. Už od rána sú cesty z letiska smerom na Bratislavský hrad, kde sa stretnutie koná, takmer vyľudnené.

„Podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie budú uzatvárané Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie, Námestie armádneho generála Ludvíka Svobodu, a to od Šafárikovho námestia a z opačnej strany od Mlynskej doliny,“ informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

„Nepredávajte Európu!“, tento transparent rozložila pri Moste SNP organizácia Greenpeace.

Greenpeace varuje, že politika nenávisti, privilégií, deregulácií, nespravodlivého obchodu a zdaňovania naštrbila dôveru verejnosti v politiku a vyústila do diskriminácie a sociálneho vyčleňovania. Organizácia zdôrazňuje, že prišiel čas na to, aby európski lídri znovu zamerali svoju pozornosť na blaho ľudstva a planéty.

Terorizmus a migrácia

Boj proti nelegálnej migrácii a hrozbe terorizmu je jednou z dvoch priorít, na ktoré sa chce Česko sústrediť pri rokovaniach na summite lídrov EÚ v Bratislave.

„Európa musí byť schopná vyrovnať sa s nelegálnou migráciou,“ zdôraznil Sobotka a podčiarkol aj nutnosť aktívne čeliť hrozbe terorizmu. Pripomenul tiež, že „do budúcnosti treba uvažovať o vzniku spoločnej európskej armády“.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval lídrov krajín Európskej únie na „triezvy a brutálne úprimný“ pohľad na problémy celého bloku v čase po šokujúcom hlasovaní Británie za vystúpenie z únie.

„Domnievam sa, že najlepším mottom pre stretnutie v Bratislave je, že nemôžeme dopustiť, aby tieto krízy vyšli nazmar,“ povedal vo vyhlásení pred summitom. Namiesto toho by mala únia spraviť „triezvu diagnózu príčin brexitu“.

Európa potrebuje novú víziu, potrebuje, aby sa zmenila agenda. Povedal to predseda gréckej vlády Alexis Tsipras pred začiatkom neformálneho rokovania lídrov EÚ v Bratislave.

„Potrebujeme sociálnu Európu s rastom, zamestnanosťou a prosperitou pre všetkých ľudí,“ uviedol Tsipras. Zároveň upozornil na to, že EÚ nesmie ísť zlým smerom.

Správu priebežne aktualizujeme.

Samit 2016
39
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM