Správy

SNS má záujem zotrvať v koalícii: Podľa šéfa národniarov je ťažké byť vo vláde s Ficom

Pre stranu SNS je ťažké byť v koalícii so Smerom-SD, keďže súperia o rovnakých voličov. Po dnešnom rokovaní predsedníctva SNS to vyhlásil líder strany Andrej Danko.

Ilustračný obrázok k článku SNS má záujem zotrvať v koalícii: Podľa šéfa národniarov je ťažké byť vo vláde s Ficom
Zdroj: TASR

„Veci, ktoré chcem povedať koaličným partnerom zajtra (25.8.), si nechám pre seba. Je fakt, že SNS sa po ťažkom období dostala do NR SR a stala sa súčasťou vlády. Riešil som otázku, či ísť do tejto koalície a vytvoriť spojenie, ktoré nikto neočakával,“ priznal Danko.

Danko verí, že Fico aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár oceňovali, že SNS má jednotný poslanecký klub. „Za rok a pol v politike zažívam kriminalizáciu a zosmiešňovanie a viem si predstaviť aj život bez politiky. Ale odmietam sa v tejto etape vzdať. Predsedníctvo ma poverilo, aby som v piatok prebral dodatok ku koaličnej zmluve, ktorého podstatou bude fungovanie koalície,“ vysvetlil.

Andrej Danko uistil, že Roberta Fica ako premiéra rešpektuje. „Ale o svojich ministroch chcem rozhodovať sám,“ zdôraznil. SNS okrem toho prijala uznesenie, že nevidí alternatívu v súčasnej opozícii. „SNS má záujem na zotrvaní v koalícii, ktorá ale bude koalíciou a nie otroctvom. Ak by vláda padla, jedinou alternatívou by bola úradnícka vláda, ktorá by v parlamente nezískala podporu. Ale ja nemôžem dovoliť, aby v koalícii niektoré procesy pokračovali ďalej,“ dodal.

Danko sa domnieva, že osudom malých strán v koalícii je vždy postupná politická smrť. „Ja sa to pokúsim zastaviť. My chceme robiť politiku, aby sme riešili problémy ľudí,“ uistil vo vyhlásení bez možnosti kladenia otázok. Tiež spomenul, že vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SNS bolo hlavne z dôvodu, aby si národniarov koaličný partner viac všímal.

SNS ostáva vo vláde, lebo nevidí alternatívu. „Nechceme ľudí traumatizovať voľbami, ale všetkých, ktorí volili SNS, prosím o pochopenie, že nemôžem niektoré procesy v rámci koalície pustiť ďalej,“ konštatoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM