Správy

Šokujúca smrť Slováka Jozefa v Belgicku: Šéfa letiskovej polície preložili

Záznam z kamier po zásahu letiskovej polície proti Slovákovi obletel Európu. Belgicko urobilo ďalší krok.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúca smrť Slováka Jozefa v Belgicku: Šéfa letiskovej polície preložili
Zdroj: TASR/AP

Šéfa belgickej federálnej letiskovej polície Dannyho Elsta dočasne preložili na administratívne oddelenie. Stalo sa tak po tom, ako viaceré belgické médiá zverejnili video z februára 2018, ktoré potvrdzuje neprimerané použitie sily voči občanovi Slovenska Jozefovi Chovancovi v cele predbežného zadržania na letisku v Charleroi.

Elst zostane na inom oddelení dovtedy, kým sa neskončí vyšetrovanie, informovala o tom v sobotu agentúra Belga.

Vo štvrtok zo svojej funkcie odstúpil generálny riaditeľ federálnej polície a v poradí druhý najvyšší policajný úradník André Desenfants. Uviedol, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobným rozhodnutím, hoci sa v tejto záležitosti necíti vinným, lebo nemal dostatok informácií o detailoch incidentu zo Charleroi.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM