MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zabila Slováka (†38) v cele brutalita belgických policajtov?

Šokujúce zábery posledných chvíľ pred smrťou slovenského občana na belgickom letisku vrhajú úplne iné svetlo do celého prípadu. Belgická justícia stále vyšetruje jeho smrť spred dvoch rokov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zabila Slováka (†38) v cele brutalita belgických policajtov?
Zdroj: TASR/AP

Bol to naozaj zvláštny incident, ktorý sa odohral vo februári 2018 na belgickom letisku Charleroi a skončil sa smrťou slovenského cestujúceho.

Jozef Chovanec sa najprv začal správať agresívne na palube lietadla. Preto ho letisková ochranka vyviedla von a zavrela do cely. Po zásahu zomrel a dnes sa zdá, že policajti môžu mať podiel viny na jeho smrti.

Hlavu si rozbil sám

Britský portál BBC informuje o čerstvých zisteniach v prípade smrti J. Chovanca, ktorú aj po dvoch rokoch vyšetrovatelia stále neuzavreli. “Jeho manželka podala žalobu potom, ako sa objavili šokujúce zábery z jeho zadržiavania v cele,” píše BBC.

Chovanec si vraj po zadržaní z ničoho nič začal sám udierať hlavu o stenu, až začal krvácať. Policajti sa ho vraj snažili upokojiť, ale dostal infarkt a museli ho previezť do nemocnice.

V nemocnici Slovák upadol do kómy a zomrel. Belgické médiá aktuálne zverejnili zábery, podľa ktorých sa všetko mohlo odohrať trochu inak.

“Na záberoch je niekoľko policajtov, ktorí sa na tom smejú, pridržiavajú ho na zemi a kľačia mu na hrudnom koši 18 minút. Jeden policajt pritom hajluje,” uvádza BBC.

Obeť policajnej brutality?

Chovancova manželka poskytla vyjadrenie belgickým médiám, ktoré zábery zverejnili a cituje ho aj BBC: “Chcem vedieť, čo sa stalo a prečo sa policajti takto správali.”

Dodáva, že jej manžel zjavne nebol v poriadku, ale policajti ho celú noc v cele ignorovali. “Keď videli krv, mali mu poskytnúť prvú pomoc. Namiesto toho na ňom sedeli a on nemohol dýchať.”

Portál dodáva, že Chovancova smrť sa preto prirovnáva k smrti afroameričana Georgea Floyda, ktorého policajt počas zásahu udusil, čo vyvolalo rozsiahle rasové protesty po celých USA.

Hovorca letiska už oznámil, že všetci policajti zapojení do zadržiavania Chovanca už boli vypočutí, ale vzhľadom na koronakrízu sa celý proces naťahuje. “Hajlujúci policajt však bude 20. augusta prepustený,” dodáva BBC.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM