red . Zo zahraničia

Šokujúci PRIESKUM: Takmer 40 % Rusov podporuje VOJNU aj na Slovensku

Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 75 % respondentov v rôznej miere toleruje použitie jadrových zbraní ich vládou.

Ilustračný obrázok k článku Šokujúci PRIESKUM: Takmer 40 % Rusov podporuje VOJNU aj na Slovensku
Zdroj: TASR/AP

V Rusku je v platnosti tvrdá cenzúra. Ruský regulačný úrad pre komunikáciu nariadil médiám, aby prestali písať o útoku či invázii na Ukrajine. Zablokoval tiež viacero stránok či sociálne siete. Okrem toho, ruské médiá môžu publikovať len správy o vojne, ktoré pochádzajú z ruských oficiálnych zdrojov.

Väčšina Rusov inváziu podporuje

Ruská propaganda je silná, čoho dôkazom je aj prieskum ukrajinskej organizácie Active Group, na ktorý upozornila Polícia Slovenskej republiky upozornila na Facebooku. Prieskum bol vypracovaný na reprezentatívnej skupine občanov Ruskej federácie v dňoch 11. – 14. marca.

Z prieskumu vyplýva nasledovné:

  • 86,6 % Rusov podporuje ruskú inváziu do ďalších krajín Európy, vrátane Poľska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Bulharska, Českej republiky, Slovenskej republiky a ďalších,
  • 75,5 % Rusov podporuje myšlienku ďalšieho útoku smerom do Poľska, podľa respondentov ide o logické pokračovanie takzvanej „vojenskej špeciálnej operácie Ruskej federácie“,
  • 48,9 % Rusov podporuje rozšírenie vplyvu Ruska do krajín, ktoré kedysi tvorili ZSSR, pričom 40,4 % podporuje vplyv smerom do krajín Varšavského paktu vrátane bývalého Československa,
  • 39,6 % Rusov podporuje ďalší útok do krajín bývalého Varšavského paktu, teda aj do bývalého Československa.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 75 % respondentov v rôznej miere toleruje použitie jadrových zbraní ich vládou.

Len 25,5 % Rusov je ostro proti použitiu jadrových zbraní.

„Všeobecný dojem z prieskumu je taký, že Rusi, ktorí súhlasili s komunikáciou s anketármi, sú agresívni nielen voči Ukrajine, ale aj voči EÚ. Respondenti po oboznámení sa s témou rozhovoru buď odmietajú komunikovať, alebo deklarujú svoju pripravenosť podporovať a schvaľovať ďalšie ruské vpády do iných krajín,“ okomentoval Andriy Eremenko, zakladateľ spoločnosti Active Group.

Prieskum považuje slovenská polícia za dôveryhodný. „Na základe informácií z otvorených zdrojov a histórie tejto skupiny sa nemáme dôvod domnievať, že by ich závery nemali byť objektívne,“ dodala polícia.

Tit. foto: Výbuch, ktorý zasiahol činžiak po streľbe ruského tanku v prístavnom meste Mariupol počas 16. dňa ruskej invázie na Ukrajine v piatok 11. marca 2022.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM