Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Spasitelia alebo mučeníci? V koalícii sme hlasom normálnosti a rozumu, tvrdí Luciak

ROZHOVOR: Čo sa deje so stranou Za ľudí? Preferencie pod hranicou zvoliteľnosti a ticho. Vráti sa exprezident späť do politiky?

Ilustračný obrázok k článku Spasitelia alebo mučeníci? V koalícii sme hlasom normálnosti a rozumu, tvrdí Luciak
Zdroj: TASR

Druhá časť rozhovoru s Michalalom Luciakom, štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti, ktorý je zároveň aj krajský predseda v Bratislave a podpredseda strany Za ľudí o situácii nielen v strane ale aj vo vládnej koalícii.

Preferencie strany Za ľudí klesajú, ste pod prahom zvoliteľnosti. Čomu pripisujete tento stav?

Viacerým okolnostiam. V prvom rade, nežijeme normálnu dobu. Dôsledky šírenia pandémie nás vrhli akoby do iného spôsobu rozmýšľania a robenia vecí.

Samozrejme, neprítomnosť Andreja Kisku vo verejnom priestore je určite jedným z dôvodov, prečo sú preferencie strany nižšie, ale zároveň máme dve mimoriadne dôležité ministerstvá, na ktorých, ako Veronika Remišová, tak i Mária Kolíková, podávajú skvelý výkon. Prvé výsledky ich práce sa ukazujú už teraz a ďalšie dôsledky ich konania sa ukážu až neskôr.

Verím, že keď budeme dôkladne napĺňať to, čo sme voličom sľúbili a k čomu sme sa zaviazali v programovom vyhlásení vlády, že príležitosť strany Za ľudí ešte len príde a preferencie porastú.

Nie je už ale na čase zvolať snem a vyriešiť personálne otázky?

My sa o tom vo vnútri strany, samozrejme, rozprávame, máme nakreslený predbežný plán. Musíme počkať, kým sa budeme môcť stretnúť aj osobne vo väčšom počte, čo doteraz nebolo možné. Myslím si, že v priebehu leta, ktoré bude netypické a neštandardné, tieto otázky vyriešime. Tak, ako to naznačili viacerí naši podpredsedovia, snem bude, dúfam, čoskoro.

Osobné ambície sú ostať podpredsedom strany?

O osobných ambíciách by som nechcel v týchto chvíľach rozprávať. Chcem sa naplno venovať tomu, čo robím ako štátny tajomník a chcel by som veľkú časť svojej straníckej energie venovať politike bratislavského kraja, v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami.

Vráti sa Andrej Kiska?

Nechcem predbiehať samotné rozhodnutie Andreja Kisku.

Myslím si, že zvažuje a rozmýšľa, že čo bude pre stranu najlepšie.

Pokiaľ mám informáciu, tak začiatkom júla oznámi nám, a aj verejnosti, svoje stanovisko.

Napriek tomu, Andrej Kiska ako predseda strany, bývalý prezident, bude ťažko nahraditeľný obdobne silným straníkom. Existuje vôbec niekto taký v strane?

Áno, vidím v strane človeka, ktorý by mohol na politiku, ktorú reprezentoval Andrej Kiska, nadviazať.

Kto je vaším favoritom?

Mám svoj osobný názor, ale práve preto chcem, aby sa vyslovil najprv Andrej Kiska, a nie ja alebo niekto iný.

Tá vaša strana je taký zväzok dvoch prúdov. Toho konzervatívnejšieho a toho liberálnejšieho, čo bolo témou aj pred voľbami, pretože volič asi ťažko mohol čítať, že kam sa nakoniec strana prikloní.

Strana Za ľudí by si mala zachovať to, čo je pre ňu najtypickejšie. Že je to občianska strana, a že práve v nej existuje rozmanitosť takýchto prúdov. To, že sme občianska strana, máme zapísane aj v stanovách strany. To, že sú tu ľudia, ktorí majú na niektoré otázky protichodný názor ja považujem v skutočnosti za plus, nie za mínus, teda za niečo, čo by malo stranu oslabovať. Taký je aj život. Nežijeme čierno-biele životy, žijeme veľmi farebné životy a je tu celé spektrum názorov a mne sa práve to na strane Za ľudí páči, že ich v sebe spája.

A kedy vás začne byť aj počuť?

Uvedomujem si, že to, čo musí strana urobiť, je, že musí začať pomenúvať veci hlasnejšie a lepšie, najmä tie, ktoré robí ona sama, ktoré robia jej politickí nominanti nielen vo vláde, ale aj v parlamente a v regiónoch. A v neposlednom rade sa mi zdá, že v súčasnej koalícii má byť práve strana Za ľudí hlasom normálnosti, umiernenosti, hlasom rozumu a rešpektu.

To znamená, že vy ste v koalícii mediátorom sporov? Pretože pre bežného človeka je vaša strana naozaj nevýrazná.

Ja si nemyslím, že je to nevýrazné, ale umiernené správanie. Umiernené práve preto, lebo si uvedomujeme, že sme v koalícii, ktorá je veľmi rôznorodá, kde má každý člen koalície, úplne legitímne, aj svoj vlastný záujem. Pre dobré veci, ktoré ešte musíme spoločne urobiť, sme chceli a chceme pôsobiť ako tí, ktorí nechodia vždy pri každej príležitosti „s bubnom na zajace“. Tá umiernenosť strany je v tejto chvíli do istej miery nevyhnutná, potrebná, čo neznamená, že na veci nemáme vlastný názor. Akurát sa snažíme riešiť veci aj trošku iným spôsobom ako ostatní.

Ale ľudia ho nevidia.

Rozumiem. Ale zároveň platí, že musíme vystupovať ako celok, ako vláda, ktorá presadí nakoniec nejaké riešenie. Nám sa zdalo, že bude pre nás všetkých na záver dobre, ak sa pokúsime vo vnútri tejto koalície, aj za cenu, že nás bude menej vidno, dospieť k nejakému rozhodnutiu, za ktoré môžeme všetci prebrať zodpovednosť.

Nie je to ale na úkor straty percent? Lebo takto to vyzerá, že vám odchádzajú voliči a že sa vám tento pád nepodarí zvrátiť na úkor umiernenosti.

Podľa mňa táto veľmi neštandardná pandemická situácia po zložení vlády si vyžiadala iný typ správania a konania. Znovu opakujem, to neznamená, že na veci nemáme svoj vlastný názor. Znamená to, že máme názor, ktorý sme sa rozhodli dávať svetu najavo iným spôsobom. A áno, keď sa situácia dostane do normálu, myslím si, že si všetci budeme musieť povedať, ako sa strana bude správať.

Práve preto, aby hlas zdravého rozumu, hlas normálnosti priťahoval k sebe voličov, ktorým sa bude tento typ politiky páčiť.

Nie je už ale preto na mieste otázka bližšej spolupráce s inými stranami? Pred voľbami sa neustále spomínala spolupráca s PS/Spolu, Progresívci si stále, udržujú približné 6 percent.

Čiže menej, ako dostali vo voľbách.

Ale nie sú v parlamente a vy ste vo vláde a máte 3,5 %. Nie je čas na to spájanie, aby už neprepadlo tak obrovské množstvo hlasov? Čakajú nás komunálne voľby.

Parlamentné a komunálne voľby sa nedajú z tohto pohľadu až tak porovnať, ale chcem zdôrazniť, že spolupráca strán a nezávislých kandidátov a osobností bude nevyhnutná. Máme v tejto chvíli o čosi viac ako dva roky do komunálnych volieb a je pred nami úloha veľmi rýchlo nájsť spôsob, ako tú spoluprácu nastaviť tak, aby bola pre voličov zmysluplná.

Vydrží vláda 4 roky?

Ja verím, že áno.

Takže možno niekto časom odpadne? Kto?

Odmietam sa, v tejto chvíli, venovať akýmkoľvek špekuláciám tohto typu. Našou spoločnou úlohou je, aby vláda a parlamentná väčšina zložená zo štyroch strán a hnutí vydržala celé volebné obdobie. A aby naplnila sľuby, ktoré dala ľuďom pred voľbami.

Čo by bola hranica pre vašu stranu, ktorú by ste neprekročili a z vlády by ste sa porúčali za Pellegrinim, Ficom a Kotlebom s Kuffovcami?

V prvom rade, verím, že takáto situácia jednoducho nenastane. A chcem zdôrazniť, že hranica, ktorú by sme neprekročili ako strana, alebo ktorá by bola neakceptovateľná pre mňa osobne, môže byť odlišná. Oba pohľady, však, podľa mňa, spája jedno: ak by sa ktokoľvek z našich partnerov pokúsil zásadným spôsobom zaútočiť na ústavné základy právneho štátu, obmedzoval neznesiteľným spôsobom práva slabších a menšín, alebo silovo obhajoval potenciálne korupčné správanie z našich vlastných radov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM