Aktualizované Zo Slovenska

Špecializované zariadenia v ohrození: Bez peňazí od štátu hrozí hromadné prepúšťanie!

Prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti je v tomto období náročnejšie aj pri menšom počte pacientov. Pre nižší stav pacientov však klesajú aj úhrady od zdravotných poisťovní.

Ilustračný obrázok k článku Špecializované zariadenia v ohrození: Bez peňazí od štátu hrozí hromadné prepúšťanie!
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Existencia mnohých špecializovaných zdravotníckych zariadení je vážne ohrozená. Ak nedôjde k ich dofinancovaniu, mnohé z nich budú nútené pristúpiť k hromadným prepúšťaniam. Upozornila na to v stanovisku Asociácia nemocníc Slovenska (ANS).

Žiadajú o financovanie

„Mnohé špecializované zdravotnícke zariadenia, ako napríklad psychiatrické, doliečovacie alebo zariadenia následnej starostlivosti, sú financované v závislosti od počtu hospitalizovaných pacientov, teda od výkonu, ktorý, prirodzene, výrazne klesá z dôvodu karanténnych a bariérových opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19,“ poukázala ANS.

ANS požiadala zdravotné poisťovne aj rezort zdravotníctva o financovanie vybraných špecializovaných zdravotníckych zariadení formou paušálnej mesačnej úhrady počas pandémie. Rovnakým spôsobom sú financované všeobecné nemocnice, ktoré majú garanciu plného finančného príjmu aj napriek výpadku výkonov pre pandémiu.

Náročné prevádzkovanie

ANS pripomenula, že opatrenia sú náročnejšie na personál a aj na priestor. Prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti je v tomto období podstatne náročnejšie aj pri menšom počte pacientov. „Pre nižší stav pacientov však klesajú aj úhrady od zdravotných poisťovní, ktorých výška znemožňuje ďalšie fungovanie týchto špecializovaných zariadení na doterajšej úrovni,“ skonštatovala ANS.

Súčasná situácia sa pre zariadenia stáva neudržateľnou a špecializované nemocnice zvažujú v krátkom čase hromadné prepúšťanie zamestnancov. „Odpoveďou zdravotných poisťovní na túto legitímnu požiadavku je, že na takéto úhrady nemajú zdroje, nakoľko Ministerstvo financií SR zablokovalo prostriedky pre zdravotníctvo na tento rok vo výške 232 miliónov eur,“ priblížila ANS. ANS preto vyzýva Ministerstvo financií SR na uvoľnenie finančných prostriedkov. To tento týždeň informovalo, že uvoľnilo zo sumy 90 miliónov eur.

Ministerstvo financií SR ďalšie uvoľňovanie peňazí pre zdravotníctvo nevylúčilo. „Na ďalšie dáta za mesiac november ministerstvo financií čaká a po ich spracovaní a analýze rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedol tlačový odbor rezortu financií.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM