Špičkový lekár: Bežný kuchynský OLEJ môže podporiť agresívnu RAKOVINU prsníka!
Najnovšia správa popredného odborníka na rakovinu prekvapila svet. Podľa nej niektoré oleje môžu pomáhať rakovinovým bunkám rásť a množiť sa.

Kuchynské oleje sú bežnou súčasťou domácností. Pofesor Justin Stebbing, popredný britský odborník na rakovinu najnovšie upozornil na to, že práve tento produkt môže zvyšovať riziko agresívnej formy rakoviny prsníka. Svoje poznatky zverejnil v odbornom časopise The Conversation.
Pomáha rakovinovým bunkám
Odborník upozornil na to, že je to práve kyselina linolová, bežný tuk obsiahnutý v olejoch zo semien – ako je sójový, slnečnicový a kukuričný – ktorý reaguje s teplom, pomáha rakovinovým bunkám rásť a množiť sa. Informuje o tom Daily Mai. Čo radí popredný onkológiu a výskum rakoviny? „Umierniť“ spotrebu tohto produktu a to platí podľa jeho slov najmä u vysokorizikových jedincov.
Kyselina linolová môže podľa výskumu nadmerne stimulovať „riadiace centrum“ v bunkách a tým podporovať rast rakovinotvorných buniek prsníka.
Nádory u myší
Justin Stebbing a jeho vedecký tím k záveru dospeli počas výskumu na myšiach. V laboratóriu hlodavcom podávali olej s vysokým obsahom kyseliny linolovej a porovnávali rast nádorov so skupinou myší, ktorá dostávala placebo. Zistili, že myšiam kŕmeným týmto olejom rástli väčšie nádory než tým, ktoré ho nedostávali. No pre tých, čo si obľúbili olivový olej, máme dobrú správu.
„Mnohé oleje, ako napríklad olivový olej, obsahujú menej kyseliny linolovej,“ dodal odborník na onkológiu Justin Stebbing.
Uznávaný profesor a lekár však poznamenal, že aj keď je toto zistenie významné, ľudia by nemali podliehať zbytočnej panike: „To neznamená, že by ste sa mali úplne vyhýbať rastlinným olejom, ale naznačuje to potrebu umiernenosti a výberu – najmä u osôb s vysokým rizikom. Zvážte tiež konzumáciu väčšieho množstva ovocia a zeleniny ako súčasť zdravej, vyváženej stravy.“
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné