MAK Kultúra

Spisovatelia prišli s iniciatívou Zachráň knihu

Cieľom iniciatívy je upozorniť na možný kolaps knižného trhu a vydávania pôvodnej slovenskej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Spisovatelia prišli s iniciatívou Zachráň knihu
Zdroj: shutterstock

Koronakríza nás zasiahla všetkých bez rozdielu. Niekoho zdravotne, iného sociálne, a mnohých existenčne. Vláda chystá rôzne opatrenia, čo je istotne chvályhodné a potrebné, ale bude to stačiť?

V rôznych odvetviach sa objavujú výzvy na záchranu a slovenskí spisovatelia nechcú, a nemôžu stáť bokom. V týchto dňoch vznikla iniciatíva ZACHRÁŇ KNIHU, ktorej cieľom je upozorniť na možný kolaps knižného trhu a vydávania pôvodnej slovenskej tvorby.

Prináša myšlienku, že autori sú jednotní a podporujú sa navzájom. Neoroduje každý sám za seba, ale všetci za všetkých. Zatiaľ je funkčný facebookový a instagramový profil, youtube kanál a pripravuje sa aj webová stránka. Pravidelne budú zverejňovať videá, v ktorých autori predstavia tvorbu niektorého svoju kolegu a chcú tak vyzvať divákov, aby v týchto ťažkých časoch uprednostnili kúpu slovenských kníh.

Iniciatíva rokuje aj s predajcami a vydavateľmi, aby konkrétne tituly podporili zľavou. Mnohí inciatívu privítali a podporujú ju. Okrem toho si na stránke a facebookovom profile čitatelia nájdu aj súťaže o knihy, kvízy, zábavné príspevky. Zatiaľ sa do projektu zapojilo niekoľko desiatok slovenských autorov z najrôznejších žánrov a postupne oslovujú aj ďalších. Ich zoznam bude známy čoskoro.

Ak chcete byť informovaní a podporiť slovenský knižný trh, autorov, vydavateľov a kníhkupcov, sledujte facebookovýinstragramový profil Zachráň knihu a kúpou knihy podporte slovenskú tvorbu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM