Rôzne

Spoločník, ktorý nás môže stáť priveľa. Muchy na jedle nie sú iba na mávnutie rukou

Dobiedzajú a otravujú. Muchy patria medzi najnepríjemnejších spoločníkov. Uvedomujeme si ale dostatočne, že ich prítomnosť nás môže stáť zdravie?

Poznáte to. Sedíte v reštaurácii na terase a z času na čas si na váš tanier s jedlom sadne mucha. Odoženiete ju, o chvíľu je tu ale zas. A potom ďalšia. Nepríjemný spoločník kazí idylku príjemného obeda, ale to ani zďaleka nie je ten najväčší problém.

Tento dotieravý hmyz je totiž prenášačom najrôznejších vírusov, ktoré sú nebezpečné pre náš organizmus. Ako informuje portál healthhype.com, mucha dokáže spôsobiť závažné choroby ako choleru, brušný týfus, dyzentériu, prenáša baktérie E.coli, salmonely, listérie, norovirusy, šíri aj trachóm, hlavnú príčinu slepoty.

Muchy môžu na chlpatých nohách preniesť milióny mikroorganizmov, ktoré, ak ich je dostatočné množstvo, môžu spôsobiť chorobu.

PREČÍTAJTE SI: Skôr ako nás samičky pichnú, spária sa. Je tu čas komárov

Sadne si kdekoľvek a na to pozor

S obľubou sadá na výkaly, mŕtvoly, hnijúce potraviny, odpadky. Aby sa najedla, pričom na svoju potravu vypúšťa enzýmy. Tie ju rozpúšťajú na tekutinu, ktorú ústami (sosákom) pripomínajúcimi slamku s chuťou vypije. Na jej chlpatých nohách ale stále zostáva množstvo nebezpečných mikroorganizmov, stačí teda malý okamih, sekunda, aby nakazila jedlo, ktoré sa chystáte konzumovať.

Najúčinnejšou prevenciou je nejesť potravu, na ktorú si sadla mucha a v prvom rade nepodceňovať situáciu, pretože mávnuť nad tým, že ide len o obyčajnú muchu vás môže stáť zdravie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM