Webnoviny - Svet

Spoplatnenie ciest 1. triedy opäť odložili

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Termín začiatku opätovného platenia mýta na cestách prvej triedy zostáva naďalej neznámy. Nič na tom nezmenilo ani stretnutie ministra dopravy Ľubomíra Vážneho so zástupcami registrovaných nákladných autodopravcov, Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. a prevádzkovateľa mýtneho systému SkyToll, a.s.

Hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič informoval v piatok agentúru SITA, že v priebehu 10 až 14 dní sa má uskutočniť ešte ďalšie rokovanie, na ktorom má byť overená správnosť vystavovaných faktúr a príloh za mýto. Až potom, keď bude všetko v poriadku, chce ministerstvo dopravy oznámiť konečný dátum, kedy sa na cestách prvej triedy mýto začne znovu platiť. Dopravcovia si zatiaľ nemôžu skontrolovať všetky potrebné údaje o prejazdených úsekoch, keďže v súčasnosti dostávajú prvé faktúry za január.

Výber mýta na hlavných cestách bol dočasne zastavený 14. januára kvôli potrebe úpravy spoplatnených úsekov tak, aby dopravcovia mohli platiť toľko, koľko prejazdia. Uvedené opatrenie malo pôvodne platiť do 31. januára, ale pre problémy s neúplnými údajmi vo faktúrach, resp. prílohách bolo predĺžené na neurčito.

Zavedenie mýta od 1. januára pre automobily nad 3,5 tony sprevádzali v januári a začiatkom februára dva protesty malých a stredných autodopravcov, podporovaných novovznikajúcou Úniou autodopravcov Slovenska (UNAS). Hlavnou požiadavkou únie bolo zníženie rozsahu platenia mýta na cestách prvej triedy z terajších takmer 1 500 kilometrov na 333 kilometrov.

UNAS organizuje 13. februára vo Zvolene stretnutie svojich členov. Autodopravcovia dostanú informáciu o tom, ako majú postupovať pri predvolávaní na políciu pre zapojenie sa do štrajku, ako aj o právnych krokoch proti jej postupu voči protestujúcim kamionistom. V programe rokovania je aj rozhodnutie o pokračovaní štrajku, ako aj o cieľoch únie po ukončení štrajku v oblasti mýta a dopravy. Na stretnutí by malo byť zvolené vedenie únie a schválené aj jej stanovy. Únia už poslala žaloby a sťažnosti na postup policajtov a prevádzku mýtneho systému. Autodopravcovia informovali o prerušení štrajku pre postup polície 3. februára, dva dni po jeho začiatku, zostali však v štrajkovej pohotovosti.

Na stretnutí sa majú členovia únie dozvedieť aj o stave registrácie a termíne jej ukončenia. Únia ešte nie je oficiálne zaregistrovaná. Po tom, čo na prvú žiadosť o registráciu dostala únia z ministerstva vnútra pripomienky, o registráciu požiadala opakovane. Únia by mala mať v súčasnosti okolo 500 členov. UNAS informuje o programe stretnutia na svojej webovej stránke www.uniadopravcov.sk.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM