Webnoviny - Svet

Spracovatelia mäsa proti návrhu Mečiara o DPH

WEBNOVINY.SK

Vladimír Mečiar, Tibor Cabaj Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Slovenský zväz spracovateľov mäsa je zásadne proti návrhu novely o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorý navrhuje zaviesť zníženú 6-percentnú sadzbu DPH na vybrané produkty v rámci tzv. predaja z dvora. Návrh zákona, ktorý parlament posunul do druhého čítania, podali poslanci Národnej rady SR Vladimír Mečiar a Tibor Cabaj. Spracovatelia mäsa sú toho názoru, že predložený návrh zákona je nesystémový, narušuje princíp rovnej dane a zvýhodňovaním iba vybraných skupín výrobcov poškodzuje podnikateľské prostredie na území Slovenska. Podľa nich by prijatie takéhoto zákona prispelo k systematickej likvidácii potravinárskych podnikov na území SR. Zväz je však zástancom plošného zníženia DPH pre všetky skupiny výrobkov rovnako.

Poslanci Národnej rady SR za ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a Tibor Cabaj novelou zákona o DPH chcú znížiť na vybrané produkty v rámci tzv. predaja z dvora sadzbu dane zo súčasných 19 % na 6 % na komodity ako bravčové, hovädzie, teľacie, kozie či králičie mäso a surové mlieko. S týmto návrhom zásadne nesúhlasilo Ministerstvo financií SR, a to vzhľadom na výrazne negatívny dopad na verejné financie. Poslanci za ĽS-HZDS vyčíslili zníženie tohtoročných príjmov štátneho rozpočtu v prípade účinnosti zákona od začiatku apríla na 1,760 mil. eur a v ďalších dvoch rokoch až na 2,816 mil. eur. Zníženie sadzby DPH na vybrané druhy potravinárskych produktov by malo podľa návrhu podnietiť aj ďalšie subjekty k predaju z dvora. Rezort financií upozorňuje, že v takom prípade by bol negatívny dopad takéhoto kroku ešte výraznejší.

Slovensko v súčasnosti používa základnú sadzbu DPH vo výške 19 % a od začiatku roka 2007 aj zníženú sadzbu vo výške 10 %. Tá sa uplatňuje na vybrané druhy tovarov, ako sú farmaceutické výrobky, vybrané zdravotnícke pomôcky pre zdravotne postihnuté osoby, tlačené knihy, brožúry, letáky či obrázkové knižky a hudobniny. Podľa európskych pravidiel, ktorými je Slovensko viazané, pritom základná sadzba nemôže byť nižšia ako 15 % zo základu dane a znížená sadzba, ktorú krajina používa, nesmie byť nižšia ako 5 % zo základu dane.

Slovenský zväz spracovateľov mäsa združuje výrobcov ktorých činnosťou je výroba a spracovanie mäsa a mäsových výrobkov alebo ktorých činnosť s výrobou a spracovaním mäsa úzko súvisí. Zväz bol založený s cieľom aktívne sa zúčastňovať na vytváraní trhového prostredia. Hlavnou úlohou zväzu je zabezpečiť súčinnosť Zväzu s partnerskými orgánmi a organizáciami ako aj súčinnosť členov v oblasti odbornej a oblasti realizácie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM