Aktualizované han Zo Slovenska

SPRAVODLIVOSŤ po slovensky: Za zabitie na slobodu, ale za pestovanie konope ani NÁHODOU!

Ten istý sudca, dva rôzne verdikty! Pred dvomi dňami sa dostal na podmienku z väzenia Juraj Hossu, ktorý zabil Filipínca Henryho Acordu. Senior "mastičkár", ktorý doma pestoval konope, pochodil horšie.

Ilustračný obrázok k článku SPRAVODLIVOSŤ po slovensky: Za zabitie na slobodu, ale za pestovanie konope ani NÁHODOU!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

„Jeden si mal za zabitie odsedieť deväť rokov väzenia, druhého zas odsúdili za tri rastliny konopy na šestnásť rokov väzenia a prepadnutie majetku,“ porovnáva sme.sk dva prípady, ktoré otriasli Slovenskom. Portál poukazuje na nevyrovnanosť trestov, ktoré sa prejavili na trnavskom okresnom súde.

Kým v stredu bol podmienečne prepustený na slobodu Juraj Hossu, ktorý si odpykal len časť trestu z deviatich rokov za zabitie Filipínca Henryho Acordu, vo štvrtok na trnavskom súde rozhodli inak.

„Senát pod vedením toho istého sudcu – Martina Floriša – sa hneď na druhý deň zaoberal známym prípadom 62-ročného Miloslava Weizera. Ten sa chcel dostať „aspoň“ do domáceho väzenia, keďže už dosiaľ strávil za mrežami takmer dva a pol roka,“ píše sme.sk.

Aktualizované 11:48 Ministerstvo spravodlivosti si vyžiadalo spis prípadu Juraja Hossua. Po preskúmaní spisu rozhodne, či podá dovolanie.

Šestnásť rokov

Aktuálne hrozí Weizerovi podľa ešte neprávoplatného verdiktu šestnásť rokov väzenia. Pestoval v domácich podmienkach konope, ktorým si chcel vylepšiť zdravotný stav. Mal totiž príznaky chronickej choroby pľúc.

„Arogancia štátu pokračuje. Sudca Floriš, ten ktorý včera prepustil zabijaka Hossu na podmienku, dnes neprepustil pestovateľa konopy Ing. Miloslava Weizera.Toto je rovnosť pred zákonom občania,“ píše Freepepo na Facebooku. Ide o iniciatívu, ktorá sa venuje rôznym prípadom odsúdených či obžalovaných osôb.

„Do kedy si toto necháte ľúbiť. Necháte si súdnej mafii ukradnúť štát?“ pýta sa Freepepo.

Pýtate sa, kto je Miloslav Weizer? Je to 62-ročný senior, ktorému v roku 2019 na farme v Potônskych Lúkach kriminalisti zaistili jedenásť rastlín konope. „V troch z nich namerali mierne prekročenie tolerovanej hranice THC. Farmár od začiatku tvrdil, že si z rastlín chcel vyrobiť Fénixove slzy, pretože CBD pozitívne vplýva na jeho ochorenie pľúc,“ uvádza portál startiup.sk.

Našli aj zbrane

Policajtom tvrdil, že semená našiel na poliach a tvrdí, že išlo o technické konope. Pri prehliadke však kriminalisti našli aj tri zbrane staršieho dáta, ktoré boli prerobené. „Okrem nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok mu vzniesli obvinenie aj z nedovoleného ozbrojovania,“ dodáva startiup.sk.

Doteraz sa už viackrát snažil o prepustenie z väzby, ale neúspešne. Dokonca ani do domáceho väzenia.

Naopak, Juraj Hossu koncom mája v roku 2018 v ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave obťažoval dve ženy, ktorých sa zastal Filipínec Henry Acorda. Po vymieňaní názorov mal kamaráta žien Hossu surovo napadnúť. Keď bol na zemi, kopol ho do hlavy a pri bezvládnom tele si urobil selfie.

Súd mu vymeral za zabitie 9 rokov väzenia a na slobodu sa mal dostať v roku 2027.

Pôjde do Pentagonu

Hossu však tvrdil, že si na nič nepamätá, aj keď bol zverejnený kamerový záznam z celého incidentu. Podľa jeho slov bol opitý a pod vplyvom liekov, ktoré mal brať na liečbu úzkosti. „Budem sa snažiť viesť riadny život,“ vyhlásil Hossu pred verdiktom súdu, ktorý ho pustil na prísnu sedemročnú podmienku.

Hossu bude musieť mať na sebe monitorovací náramok a musí byť na adrese bydliska od 21.00 do 5.00 h. Na súde uviedol, že bude bývať u sestry vo Vrakuni, teda v bratislavskej mestskej časti, ktorá je preslávená bytovkou Pentagon. A áno, práve tam bude Hossu bývať.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM