Prokop Slováček Zo Slovenska

STALO SA NA SLOVENSKU: Na jeden deň sme boli hlavným centrom Európy

Politický samit, hermeticky uzavretá Bratislava, štrajk, vážna havária vlaku i zaujímavé parlamentné rozhodnutia. Taký bol uplynulý týždeň.

Ilustračný obrázok k článku STALO SA NA SLOVENSKU: Na jeden deň sme boli hlavným centrom Európy
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava žila samitom

Piatok žilo hlavné mesto samitom, neformálnym stretnutím lídrov 27 členských štátov EÚ. Bratislava bola pre bezpečnostné opatrenia takmer neprejazdná a tak si mnoho ľudí zobralo dovolenky a vyrazilo na predĺžený víkend. Oficiálne, podľa politikov bol samit úspešný a produktívny.

Ale reakcie na samit bolo rôzne. Ľudia hromžili, ale vo svete nás zviditeľnil aj pouličný futbal, ktorý si partia chalanov zahrala na pustej ulici, ktorá inak býva kompletne počas celého dňa plná áut.

Kauza Čistý deň

Kauza resocializačného centra Čistý deň v Galante sa posunula ďalej. Aktuálne protestujú rodičia detí, ktoré sú tam klientmi. Centrum totiž môže prísť o akreditáciu. Podľa medializovaných informácií by mali deti z centra v Galante presunúť inam. Rodičia však chcú aby ostali.

Vlak sa zrazil s kamiónom

Koniec týždňa poznačila havária vlaku. Na železničnom priecestí do Veľkého Medera z Komárna sa zrazil vlak spoločnosti RegioJet s kamiónom. Zranilo sa 15 ľudí, z toho štyria ťažko. Nehodu zrejme zapríčinil kamionista, ktorého malo oslepiť slnko a preto vošiel na priecestie, ku ktorému sa blížil vlak.

Podľa posledných informácií je v najvážnejšom stave rušňovodič, ostatní ešte ostávajú v nemocnici, alebo ich postupne prepúšťajú, či budú prepúšťať domov. Pozrite si foto z nehody.

Parlament rozhodol

V parlamente padli dve dôležité rozhodnutia. Poslanci sprísnia sami sebe pravidlá správania sa, do druhého čítania posunuli novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR z dielne koalície. A rozhodli sa tiež uvoľniť alkoholické mravy pre cyklistov. Chcú im povoliť minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky.

Učitelia štrajkovali

Len čo sa začal školský rok, učitelia ohlásili stupňovaný štrajk. Do prvej etapy sa zapojilo 1800 učiteľov. V utorok sa neučila jedna hodina. Ak sa im nepodarí presadiť požiadavky, ktoré majú, budú v štrajku pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM