Politika

Stane sa Ukrajina rýchlejšie členom eurobloku? Do konca roka chce splniť VŠETKY podmienky EÚ

Kyjev plánuje „mimoriadne rýchle“ plnenie všetkých siedmich stanovených podmienok.

Ilustračný obrázok k článku Stane sa Ukrajina rýchlejšie členom eurobloku? Do konca roka chce splniť VŠETKY podmienky EÚ
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina má za cieľ splniť všetky podmienky na začatie prístupových rokovaní s Európskej únie ešte do konca tohto roka. Uviedol v pondelok v Bruseli ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po skončení 8. zasadnutia Asociačnej rady EÚ – Ukrajina, informuje spravodajca TASR.

Kyjev plánuje „mimoriadne rýchle“ plnenie

Cieľom pondelkového zasadnutia bolo prediskutovať bilaterálnu agendu medzi EÚ a Ukrajinou, najmä implementáciu dohody o pridružení a aktuálny stav spolupráce medzi oboma stranami.

Šmyhaľ v rámci tlačovej konferencie spresnil, že Kyjev plánuje „mimoriadne rýchle“ plnenie všetkých siedmich stanovených podmienok.

Tie Únia uložila Ukrajine v júni, keď jej spolu s Moldavskom udelila štatút kandidátskej krajiny. „Vláda aj ukrajinský ľud sú jednotní a odhodlaní dosiahnuť vstup do EÚ," zdôraznil ukrajinský premiér.

Čo jej odkazujú lídri EÚ?

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ niekoľko dní po začiatku ruskej invázie a štatút kandidátskej krajiny získala za menej ako štyri mesiace. Ide pritom o proces, ktorý zvyčajne môže trvať aj niekoľko rokov.

Lídri EÚ však Ukrajincov upozornili, že môže potrvať dlho, dokonca desaťročia, kým sa Ukrajina stane plnohodnotným členom eurobloku.

Únia tvrdí, že Ukrajina musí najskôr splniť sedem konkrétnych podmienok, kým sa začnú oficiálne prístupové rokovania. Medzi podmienkami je napríklad zintenzívnenie boja proti korupcii a moci oligarchov, zlepšenie fungovania súdneho systému a posilnenie nezávislosti médií.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM