Regióny

Staronové lákadlo v Bardejovských Kúpeľoch: Po obnovení turistického okruhu i ďalšie novinky

Roky chátrajúci turistický chodník v Bardejovských Kúpeľoch sa dočkal obnovy. Na svoje si tak prídu nielen turisti, ale i bežkári, cyklisti, či rodiny s deťmi. A v pláne sú i ďalšie novinky.

Ilustračný obrázok k článku Staronové lákadlo v Bardejovských Kúpeľoch: Po obnovení turistického okruhu i ďalšie novinky
4
Galéria
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Len v týchto dňoch bola v Bardejovských Kúpeľoch dokončená obnova turistického okruhu Ostrá Hôrka. „Chodník má spolu tri okruhy, pričom najväčší meria 3,5 km, stredný 1,5 km a najmenší 1 km. Slúžiť bude bežkárom, horským cyklistom a turistom a je vhodný aj na prechádzky rodín s deťmi,“ informuje riaditeľ OOCR (Oblastná organizácie cestovného ruchu) „ŠARIŠ“- Bardejov Radomír Jančošek.

Obnovou prejdú aj altánky

Ako zároveň dodal, turistický chodník niekoľko rokov chátral a zarastal vegetáciou. Niektoré úseky boli v dôsledku zosuvu pôdy nepriechodné. V rámci obnovy celého okruhu sa preto vyčistili neprechodné úseky, odstránili konáre a obnovili sa aj zničené smerové tabule. „V krátkej dobe dokončíme značenie, smerové tabule a obnovu altánkov. Do konca roka plánujeme predovšetkým obnoviť altánok pri troch jabloniach a studničku na tomto úseku,“ uviedol Jančošek s tým, že v zime bude okruh, situovaný v zdravom lesnom prostredí, slúžiť hlavne bežkárom a po zvyšok roka horským cyklistom a turistom. Vhodný je aj na rodinné prechádzky, pikniky a posedenia. A tým, že má tri rôzne dlhé okruhy, každý si dĺžku trasy môže prispôsobiť svojej kondícii.

Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 km. Popri tom je na tomto území aj sieť vybudovaných, udržiavaných a navzájom prepojených piatich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch.

Ďalšie pripravované atrakcie

"V tomto roku ešte pripravujeme ako partner projektu novú štvorjazyčnú cyklomapu Aquavelo. Ide o 230 km úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou. V spolupráci so Štátnymi lesmi, ktoré dokončujú obnovu Jazierka Bardejovské Kúpele, tiež plánujeme obnovu oddychovej a rekreačnej zóny v okolí jazierka, a to drevené prvky, odpočívadla, altánky, mapy, koše i drevený mostík,“ prezradil Jančošek a dodal, že súčasťou by mal byť aj mini drevený park pre deti pri jazierku, prípadne mini lanový park v okolí jazierka.

Okrem toho je pripravené aj obnovenie turistických značení a trás, drevených turistických altánkov, exteriérových turistických máp a bardejovská OOCR-ka finančne podporí aj obnovu cyklochodníkov, turistických chodníkov a kultúrnych podujatí.

Obnovený turistický okruh v Bardejovských Kúpeľoch
4
Galéria
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM