Správy

Štát pripravuje NOVINKU: Chce zaviesť rodičovskú kartu so ZĽAVAMI

Minister práce Erik Tomáš predstavil novinku, ktorá by mohla potešiť všetkých rodičov. O čo pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Štát pripravuje NOVINKU: Chce zaviesť rodičovskú kartu so ZĽAVAMI
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Minister práce Erik Tomáš sa v pondelok (13. novembra) pred rokovaním vlády postavil pred kamery. „Chcem potvrdiť, že už je odobrené a schválené, že seniori dostanú ešte k tomu malému 13. dôchodku jednorazový príspevok vo výške 150 eur,“ povedal minister s tým, že príspevok bude vyplatený ešte v decembri.

„Keď si to vlastne zrátame, tohtoročný 13. dôchodok sa vlastne bude pohybovať od 200 eur do 450 eur,“ dodal Tomáš.

Ďalšie úpravy

V programovom vyhlásení vlády je podľa neho aj minimálna mzda, ktorá bude na úrovni 60 percent priemernej mzdy. „Číže sa vraciame k pôvodnému automatu,“ uviedol Erik Tomáš s tým, že keby sa sociálni partneri nedohodli na minimálnej mzde, tak sa v danom roku spustí automat.

Minister predostrel aj plánovanú úpravu životného minima, nakoľko podľa jeho slov aktuálne nastavenie životného minima už nezodpovedá aktuálnym potrebám.

Šéf rezortu práce prezradil aj niekoľko pripravovaných noviniek. Jednou z nich má byť príspevok na bývanie. Ten je aktuálne súčasťou pomoci v hmotnej núdzi, no mal by byť poskytovaný ako samostatný príspevok: „Bude slúžiť širšiemu okruhu ľudí.“

Novinka pre rodičov

Prezradil ešte jednu novinku, ktorá by mohla potešiť rodičov. „Budeme zavádzať takzvanú rodičovskú kartu, na ktorej budú zľavy na tovary a služby v súvislosti so starostlivosťou o deti,“ uviedol minister práce Erik Tomáš. Viac informácií o pripravovanej rodičovskej karte zatiaľ neprezradil.

Schválili programové vyhlásenie

Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády predloží na rokovanie parlamentu a požiada ho o dôveru.

„Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky má ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré výrazne ovplyvňujú politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete,“ uviedol vládny kabinet v materiáli.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM