han Politika

Štátny ROZPOČET smeruje na schválenie vládou: Deficit je najvyšší možný!

Koaliční partneri sa dohodli na návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Na rokovanie vlády by mal ísť už vo štvrtok (14. 10.) v podobe, v akej je zverejnený na stránke Hospodárskej a sociálnej rady SR.

Ilustračný obrázok k článku Štátny ROZPOČET smeruje na schválenie vládou: Deficit je najvyšší možný!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ráta s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Potvrdil to predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Už sa dohodli

Viskupič priblížil, že rokovania o rozpočte sa uskutočňovali počas viacerých koaličných rád, pričom na tej pondelkovej (11. 10.) ho už partneri schválili. Tento týždeň by tak o ňom mala rozhodnúť vláda a následne ho pošle na prerokovanie do Národnej rady (NR) SR.

„Samozrejme, nedajú sa vylúčiť nejaké úpravy v parlamente, to je jasné,“ skonštatoval Viskupič. Nepredpokladá však žiadne zmeny smerom k zvyšovaniu celkového deficitu, ktorý je podľa jeho slov najvyšší možný.

V roku 2022 by malo Slovensko hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % HDP. Vyplýva to z pracovnej verzie rozpočtu na budúci rok, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo na stredajšie (13. 10.) rokovanie tripartity.

V absolútnom vyjadrení by schodok štátneho rozpočtu v budúcom roku mal byť takmer 5,5 miliardy eur. V ďalšom roku počíta návrh už s nižším deficitom pod tri percentá HDP.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM