han Šport Ostatné športy

Stav Jakobsena sa po hrôzostrašnom páde zlepšuje: Lekári majú obavu o jeho TVÁR

Holandský cyklista Fabio Jakobsen utrpel pred týždňom počas pretekov Okolo Poľska ťažké zranenia. Po desivom páde vo finiši je však v dobrom stave. Ale!

Ilustračný obrázok k článku Stav Jakobsena sa po hrôzostrašnom páde zlepšuje: Lekári majú obavu o jeho TVÁR
5
Galéria

Na tému o aktuálnom stave sa vyjadril aj doktor tímu Deceuninck-QuickStep, za ktorý Jakobsen jazdí. Podľa lekára Yvana Vanmola sa 23-ročný Fabio vráti ku cyklistike, no zároveň má obavu z jednej veci.

Čo sa stalo?

Minulú stredu sa v závere prvej etapy pretekov Okolo Poľska odohral nepríjemný incident. Jakobsena vytlačil v špurte do zvodidiel jeho krajan Dylan Groenewegen z tímu Jumbo-Visma. V danom momente sa rýchlosť cyklistov pohybuje aj okolo osemdesiatky, takže si viete predstaviť silu nárazu. Fabiovi sa ešte aj uvoľnila prilba a v plnej rýchlosti napálil do betónovo-železných bariér.

Oživovali ho

Jakobsena následne podľa poľských médií priamo na vozovke približne polhodinu oživovali a potom ho vrtuľníkom previezli do nemocnice. Tam sa podrobil niekoľkohodinovej operácii a uviedli ho do umelého spánku. Jazdec utrpel početné zranenia hlavy a tváre, taktiež prišiel o veľký počet zubov.

Názor lekára

Ako sme už spomínali, doktor Jakobsenovho tímu vyjadril pozitívny názor k návratu do cyklistického pelotónu. „Jeho stav je výborný, keď sa pozrieme na to, akú závažnú nehodu mal. Nie je ochrnutý a nemá problémy so žiadnym dôležitým orgánom. Je pri vedomý, akurát nemôže rozprávať a píšeme si s ním len cez textové správy,“ povedal Yvan Vanmol.

Horšie to je s jeho tvárou, presnejšie povedané, s estetickou časťou kostičiek na nej. „To nám robí najväčšie starosti, pretože to poškodenie je značné a môže mať dopad na pohyblivosť a funkciu svalov na tvári a hlavne v okolí úst,“ dodal.

Čaká ho let domov

„Jakobsenov stav sa vyvíja priaznivo, dokonca až tak dobre, že ho v stredu budú môcť previezť do nemocnice v Leidene. Tam podstúpi ďalšiu liečbu zranení,“ uvádza jeho tím.

Zdroj: YouTube.com
View this post on Instagram

Fabio Jakobsen is buiten levensgevaar. De 23-jarige sprinter van Deceuninck-Quick-Step onderging afgelopen nacht een operatie van vijf uur aan zijn gezicht na zijn zware crash van gisteren in de Ronde van Polen. Van een levensbedreigende situatie, waarvan gisteren werd gerept, is geen sprake meer nadat de operatie zonder complicaties is verlopen. Volgens het ziekenhuis waar Jakobsen onder het mes ging wordt later vandaag geprobeerd hem te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma. Vanmiddag rond 14.00 uur komt het ziekenhuis met een volgende update. Patrick Lefevere, de manager van Deceuninck, meldde vanmorgen op het Belgische Radio 2 dat Jakobsen ‘alle beenderen in zijn gezicht heeft gebroken’. Lefevere liet kort na het incident al weten dat hij juridische stappen ging ondernemen en dat hij vond dat Dylan Groenewegen, de veroorzaker van de crash, de gevangenis in moet. #jakobsen #fabiojakobsen #cycling #wielrennen

A post shared by AD Sportwereld (@adsportwereld) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM