ELA Politika

Štipľavé odkazy Fica a Matoviča: Ja som potkan? Nebudem sa so skorumpovaným bastardom doťahovať

Za zásahmi NAKA vidí Fico politickú objednávku, vláda podľa neho ľuďom ponúka divadlá, ktoré sú naplánované.

Ilustračný obrázok k článku Štipľavé odkazy Fica a Matoviča: Ja som potkan? Nebudem sa so skorumpovaným bastardom doťahovať
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Strana Smer-SD avizovala tlačovku s názvom „Rozklad právneho štátu“. Robert Fico si radom-radom podal prezidentku, premiéra a novinárov.

Na úvod hovoril „o blázinci s testami a certifikátmi“. Nepáči sa mu, že Ľuboš Blaha bol vyradený zo zoznamov tzv. parlamentných skupín priateľstva.

Ak osoba nie je právoplatne odsúdená, platí prezumpcia neviny, reagoval expremiér a predseda Smeru na štvrtkový zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) u bývalých vysokých policajných funkcionárov.

Pochválil Gašpara

NAKA zadržala pri štvrtkovej akcii s názvom Očistec viacero osôb. Zasahovala u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, u exriaditeľa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. Zadržať mali aj exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a ďalších. Vyšetrovateľ vzniesol voči zadržaným obvinenie pre viaceré trestné činy.

Tibor Gašpar bol podľa neho veľmi dobrým prezidentom Policajného zboru (PZ) s dobrými výsledkami. „Neviem, čo títo ľudia robili v súkromnom čase. Ak zlyhali, nech sú za to potrestaní,“ skonštatoval. Za zásahmi NAKA vidí Fico politickú objednávku, vláda podľa neho ľuďom ponúka divadlá, ktoré sú naplánované.

Fico netuší, prečo sa vo štvrtok konali domové prehliadky. „Nepatrím medzi ľudí, ktorí by sa pos*ali.“ Vyzval novinárov, aby stranu Smer so zásahom nespájali. „Netuším, čo sa stalo, prečo tam mali domové prehliadky. Budem predovšetkým rešpektovať prezumpciu neviny,“ dodal.

Bude rešpektovať prezumpciu neviny, nechce nikoho zatracovať. Dodal, že mnoho ľudí podľa neho sedí vo výkone väzby nezákonne.

Smer-SD žiada, aby si poverený šéf Policajného zboru Peter Kovařík „urobil poriadok“. Nesmie sa podľa Fica stať, aby novinári vedeli o zásahu skôr ako orgány činné v trestnom konaní a aby boli na mieste operácie skôr, ak má byť utajovaná.

Strana sa tiež chce obrátiť na Európsku komisiu (EK), pretože sa podľa Fica na Slovensku porušuje smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ o posilnení určitých aspektov prezumpcie neviny. Budú žiadať, aby sa v tejto veci začalo konanie voči vláde SR.

Schoval sa ako potkan…

V utorok (3. novembra) Smer ohlásil, že má pripravených 26 podpisov na iniciovanie mimoriadnej schôdze v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Odôvodnenie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Igora Matoviča (OĽANO) chce poskytnúť ostatným opozičným stranám, aby sa mohli pridať.

Robert Fico dnes na otázku, či plánujú zvolať mimoriadnu schôdzu, uviedol: „Matovič sa schoval ako potkan, musíme desať dní počkať,“ odvrkol.

V Smere vraj majú dostatok podpisov na zvolanie schôdze, ale musia počkať, lebo Igor Matovič oznámil, že ide do karantény.

Igor Matovič niekoľko minút po tlačovke Smeru adresoval v statuse s názvom PATKAŇ Ficovi tvrdý odkaz: „Nuž, nebudem sa s týmto skorumpovaným bastardom doťahovať, kto sa tu ako potkan správa,“ napísal premiér.

Robert Fico reagoval podráždene aj na otázku redaktora TV Markíza, či sa po vlne zatýkania nebojí, že je na rade. Povedal, že takúto otázku čakal, aj tak ho nahnevala: „Povedzte mi prečo? Inak si vyprosujem tento štýl komunikácie. Teraz ste prekročili hranicu slušnosti a komunikácie.“

Koaliční politici by sa mali podľa neho zdržať komentárov, ktorými obviňujú predstaviteľov Smeru-SD zo spáchania skutkov. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval vo štvrtok Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby sa priznali k politickému krytiu bývalých policajných funkcionárov Gašpara a Róberta Krajmera.

Vyzýva Čaputovú

Robert Fico kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorej poslal otvorený list. Tvrdí, že porušuje ústavný zákon, lebo nenariadila použitie vojakov počas núdzového stavu, čo podľa Fica mala. Iní právnici hovoria, že Ficov právny názor nesedí, pretože nedošlo k povolávaniu vojakov do mimoriadnej služby.

Fico kritizuje aj ombudsmanku Máriu Patakyovú, ktorá uviedla, že preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu v zamestnaní či vstupe do obchodov nedochádza k protiústavnému zásahu do práva na súkromie.

Vlády podľa Fica milujú krízy a núdzové stavy, lebo si môžu robiť, čo chcú, predovšetkým porušovať ľudské práva, mysliac si, že nikdy za to nebudú niesť právnu zodpovednosť. Aktuálne čísla infikovaných podľa neho potvrdzujú, že celoplošné testovanie bol „paškvil“, pretože sme sa nič nedozvedeli.

PATKAŇ Fico na otázku, či Smer plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu s cieľom ma odvolať: „Matovič sa schoval ako potkan,...

Posted by Igor Matovic on Thursday, November 5, 2020
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM