Správy

Strašiak menom rakovina pľúc: Odborníci tvrdia, že na Slovensku chýba prevencia

Na Slovensku chýba preventívny program karcinómu pľúc a pacienti prichádzajú k lekárovi neskoro. Naznačujú to odborníci aj štatistiky.

Ilustračný obrázok k článku Strašiak menom rakovina pľúc: Odborníci tvrdia, že na Slovensku chýba prevencia
Zdroj: TASR

„Štatistiky dlhodobo ukazujú na nepriaznivú situáciu, čo sa týka výskytu a úmrtnosti na toto závažné onkologické ochorenie,“ upozorňuje hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pneumológiu a ftizeológiu Marta Hájková. Slovensko má jeden z najväčších výskytov rakoviny pľúc spomedzi krajín Európskej únie a výnimočne vysokú úmrtnosť na túto chorobu.

Za rok jej podľahne viac ako 2000 pacientov. „Je alarmujúce, že až tri štvrtiny z nich prichádzajú k lekárovi neskoro,“ konštatovali odborníci na podujatí Zdravé raňajky s témou karcinómu pľúc vo štvrtok v Bratislave.

Prvá priečka v úmrtnosti

V roku 2017 podľahlo na Slovensku karcinómu pľúc 2229 pacientov z celkového počtu viac ako 13 000. Z hľadiska úmrtnosti je toto ochorenie dlhodobo na prvej priečke spomedzi všetkých onkologických diagnóz. U mužov je najčastejším onkologickým ochorením v krajine a tvorí 21 percent zo všetkých onkologických diagnóz. Na druhej priečke je karcinóm hrubého čreva a konečníka a rakovina prostaty. U žien je karcinóm pľúc už niekoľko rokov tretím najčastejším onkologickým ochorením, hneď za rakovinou prsníka a hrubého čreva.

Na rozdiel od rakoviny hrubého čreva a konečníka i rakoviny prsníka Slovensko stále nemá stratégiu na preventívny program pre včasné zachytenie karcinómu pľúc.

Správne nastavený preventívny program, edukácia pacienta a nepodceňovanie prvých príznakov ochorenia pritom môžu prispieť k lepšej kvalite života pacientov a moderné inovatívne spôsoby liečby, ktoré využívajú aj lekári v slovenských nemocniciach, môžu pomôcť zlepšiť túto štatistiku.

Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že sa prevencii venuje. „Úrady verejného zdravotníctva prostredníctvom poradní zdravia vykonávajú edukačné aktivity nielen v poradni, ale napríklad aj na školách, kde rozprávajú o rizikových faktoroch, o škodlivosti fajčenia a podobne. Prevencia onkologických ochorení je zakomponovaná aj v Národnom onkologickom programe,“ uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Typické príznaky

Medzi typické príznaky rakoviny pľúc patrí najmä dlhotrvajúci kašeľ, časté zápaly pľúc, vykašliavanie krvi, bolesti v hrudníku, dýchavica, zachrípnutie a únava. Pacienti by mali dodržiavať správnu životosprávu a vyhýbať sa fajčeniu, škodlivinám a byť opatrní pri práci s chemikáliami.

„Je skutočne alarmujúce, ak trištvrte pacientov príde k lekárovi v pokročilom štádiu ochorenia. Súvisí to s výrazným podceňovaním príznakov, nedostatočnou adherenciou a zlou informovanosťou pacientov,“ hovorí prednosta kliniky hrudníkovej chirurgie Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove Miroslav Janík. Dodáva, že skorý záchyt ochorenia môže pacientovi zachrániť život.

„Operačné sály máme dnes vybavené technológiami, vďaka ktorým pacient s karcinómom pľúc nemusí nevyhnutne podstupovať operáciu pri otvorenej brušnej dutine. Vieme ho operovať aj laparoskopicky,“ vysvetľuje výhody inovatívnej liečby Janík. „Pacient nepochybne benefituje z rýchlejšej rekonvalescencie. Dôležitou podmienkou je, aby prišiel k lekárovi v skorom štádiu ochorenia a nepodceňoval príznaky,“ uzatvára odborník.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM