Rastislav Búgel Zo Slovenska

STRAŠIDELNÉ čísla: Na Slovensku ročne pribudne 33-TISÍC pacientov s rakovinou

Počet onkologických pacientov na Slovensku rastie neuveriteľným tempom. Ročne sú to desiatky tisíc prípadov.

Ilustračný obrázok k článku STRAŠIDELNÉ čísla: Na Slovensku ročne pribudne 33-TISÍC pacientov s rakovinou
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Počet prípadov rakoviny na Slovensku stále rastie. Ako informoval portál noviny.sk, máme aj alarmujúce čísla v počte úmrtí.

Server pripomína, že na Slovensku pribudne v priemere 33-tisíc nových pacientov s rakovinou a onkologickým ochorením. Bohužiaľ, často sú zachytené až v pokročilom štádiu.

Ochorenia mužov sú na vzostupe

85 percent onkologických ochorení tvorí dokopy osem skupín. Nájdeme medzi nimi tráviace orgány, ženské a mužské pohlavné orgány, ale aj kožu.

Noviny.sk dodávajú, že posledné dáta ukazujú nárast počtu zhubných ochorení najmä u mužských pohlavných orgánov. Naopak, počet zhubných nádorov močovej sústavy klesol.

„Za 5 rokov nám pribudlo len v týchto ôsmich segmentoch viac ako 130-tisíc pacientov. Je to obrovský počet,“ povedal Róbert Babeľa, expert na zdravotníctvo.

Obrovské náklady

Problémom sú aj náklady na liečbu onkologických pacientov. Najväčší dopad na sociálnu poisťovňu a zdravotné poisťovne majú hlavne zhubné nádory tráviacich orgánov a prsníka. „8 najväčších skupín onkologických ochorení za uplynulých 5 rokov vzrástli o 28%, čo predstavuje nárast o vyše 2 miliardy eur. Ten nárast 2022 –2018 bolo 105 miliónov,“ dodal Babeľa.

Alarmujúce čísla

Bohužiaľ, na chvoste celej EÚ sme spolu s Chorvátmi a Maďarmi aj v úmrtnosti na onkologické ochorenia. „Je dôležité sa pozrieť na tie štatistiky, kde vidíme, že ten výskyt onkologických ochorení je na úrovni 4,5 %. O toľko sme horší ako priemer. Ale v úmrtnosti sme horší o 18 %,“ upozornil klinický onkológ a predseda Onkoaliancie Štefan Korec.

Odborníci sa zhodujú, že riešením by boli preventívne prehliadky, vďaka ktorým by sa ochorenie dokázalo včas odhaliť. „Stále mi nikto nevysvetlil o čo je boľavý zub horší ako rakovina. Koľko ľudí na Slovensku zomiera na boľavý zub a koľko ľudí na onkologické ochorenia, prečo sú potom stomatologické prehliadky povinné a prečo nie sú onkologické,“ nechal sa počuť spoluzakladateľ pacientskej organizácie Nie rakovine Patrik Herman.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM