Lifestyle

Štyri PRÍZNAKY, na ktoré si dajte pozor! Objavujú sa 24 hodín pred ZÁSTAVOU srdca

Náhla zástava srdca postihuje ľudí všetkých vekových kategórií. Podľa vedcov vás vaše telo môže na blížiacu sa katastrofu vopred upozorniť.

Ilustračný obrázok k článku Štyri PRÍZNAKY, na ktoré si dajte pozor! Objavujú sa 24 hodín pred ZÁSTAVOU srdca
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Americkí vedci na webe The Lancet zverejnili najnovšiu štúdiu, ktorá sa týka problematiky náhlej srdečnej zástavy. Zamerali sa na symptómy, ktoré sa objavujú pred náhlou zástavou srdca.

Počúvajte svoje telo

Odborníci využili údaje záchranárov o 1 672 pacientoch, ktorí mali náhlu zástavu srdca alebo mali podobné príznaky, a tak si zavolali sanitku. Vzorka sa týkala pacientov vo veku od 18 do 85 rokov.

Zistili, že viac ako polovica pacientov mala v posledných 24 hodinách pred zástavou štyri najčastejšie príznaky.

"Varovné príznaky môžu byť predzvesťou hroziacej náhlej zástavy srdca,“ povedala pre The Sun lekárka Kyndaron Reinier.

Na toto si dajte pozor

Najčastejším symptómom pred náhlou zástavou srdca bola dýchavičnosť. Zistili ju pri 41 percentách pacientov. Bolesťou v oblasti hrudníka trpelo 33 percent, nadmerným potením 12 percent a stavom podobným záchvatu 11 percent ľudí.

Veľké rozdiely však boli v porovnaní pohlaví. U žien sa najčastejšie prejavovala dýchavičnosť a u mužov okrem nej ešte bolesť na hrudi a potenie.

Odborníci varujú, že okrem týchto najčastejších príznakov by si ľudia mali dávať pozor aj na extrémnu únavu, závraty, búšenie srdca, nevoľnosť a nepravidelný srdečný tep.

Bez pomoci má fatálne následky

„Náhla zástava srdca vzniká väčšinou z dôvodu poškodenia elektrickej funkcie srdca, čím sa zastaví jeho funkcia a krv sa prestane pumpovať do celého tela. Ak okamžite nedôjde ku zásahu zvonku, pacient zomrie,“ píše na svojom webe Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM